Företagare som vill starta vattenbruk och odla fisk på land blir de första som får tillgång till den nya tjänsten på verksamt.se.

Ny tjänst på verksamt.se förenklar för livsmedelsföretag

4 maj, 2022

Nu lanseras en ny tjänst på verksamt.se som möjliggör för svenska livsmedelsföretag att söka tillstånd och lämna uppgifter hos olika myndigheter på ett och samma ställe. Först ut att få tillgång till tjänsten är företagare som vill starta vattenbruk och odla fisk på land.

Den nya tjänsten bygger på att data hämtas från olika myndigheter och samlas på den myndighetsgemensamma webbplatsen verksamt.se. Tjänsten förenklar för företag som inte behöver lämna samma uppgift till olika myndigheter utan i stället kan använda sig av förifylld information om sin verksamhet och på så sätt spara tid. Det blir även möjligt för företag att kunna följa statusen på sina olika myndighetärenden på en och samma sida.

Vattenbruk är en ung och än så länge liten bransch, men vi har redan börjat skala upp tjänsten så att den ska kunna användas av företag i hela livsmedelskedjan. Då kommer 150 000 företag i över 100 branscher att omfattas”, säger Robert Kron, projektledare på Tillväxtverket.

Tillväxtverket har tagit fram den nya tjänsten som en del av myndighetens uppdrag inom livsmedelsstrategin. Utvecklingen har skett i samverkan med Livsmedelsverket, Jordbruksverket, Bolagsverket, Skatteverket och länsstyrelserna. Den nationella livsmedelsstrategin siktar mot 2030 och har som mål att skapa en konkurrenskraftig livsmedelskedja.

”Genom en nära myndighetssamverkan har vi kunnat nyttja digitaliseringens möjligheter för att stärka företagen i livsmedelskedjan och skapa fler jobb i fler företag”, säger Gunilla Nordlöf, generaldirektör på Tillväxtverket.

Om verksamt.se:
Verksamt.se är myndigheternas gemensamma webbplats för företag. Här finns information och tjänster för att starta och driva företag. Tillväxtverket driver verksamt.se tillsammans med Bolagsverket, Skatteverket och Arbetsförmedlingen. Totalt innehåller verksamt.se information från fler än 45 myndigheter.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!