På kallröktfabriken i Halmstad produceras bland annat Scans Läckökorv.

Ny reningsteknik i Halmstad sänker HKScans klimatavtryck

13 mars, 2019

HKScan investerar i en ny reningsanläggning i kallröktfabriken i Halmstad som beräknas sänka koldioxidutsläppen med cirka 80 procent. 

På kallröktfabriken i Halmstad produceras HKScans kallrökta korvar och smörgåsmat. Tidigare har röken från rökningen av produkterna renats via en gaspanna, men med den nya anläggningen möjliggörs rengöring via kolfilter. Enligt en energikartläggning kan detta ge en minskad förbrukning av naturgas på 80 procent, vilket motsvarar drygt 600 ton koldioxid per år. Installationen av den nya reningsanläggningen genomfördes under januari och investeringen uppgår till drygt två miljoner kronor.

”Det känns oerhört bra att se den nya reningsanläggningen på plats. Genom den här investeringen har vi tagit ytterligare ett steg mot vårt mål att minska vårt klimatavtryck med 95 procent till 2030. Med relativt små medel har vi kunnat göra vår reningsanläggning betydligt mer resurseffektiv. Det här blir ett tydligt exempel på hur vi arbetar med hållbarhet i varje led hos oss”, säger Maria Larsson, Director Quality & CR Sweden.

Under de senaste åren har HKScan gjort flera investeringar för att minska sitt svenska klimatavtryck med 95 procent till år 2030. Här ingår utsläpp från produktionsanläggningar, tjänsteresor samt djurtransporter. Bolaget har även tagit bort all svart plast i sina förpackningar och flera av förpackningarna har fått en ny design som ska förlänga produkternas hållbarhet och öka möjligheten till återvinning. HKScans anläggning i Kristianstad har genomgått en renovering och ombyggnation, som bland annat minskar energi- och vattenanvändning, och på anläggningen i Linköping installeras under mars ett antal nya och energieffektiva rökskåp.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!