Guldglitter över den nya kavlingslinjen.

Kavlingsmaskin med nytänkande avtäcktes på Smak i Norge

23 mars, 2020

”Vi ska nu avtäcka en maskin som vi egentligen har jobbat med i trettioåtta år”. Det sa företaget Dynatecs grundare Josef Filtvedt när man invigde sin nya kavlingsmaskin på matmässan Smak i Lilleström, Norge, nyligen.

”Det är summan av allt vi lärt oss sedan vår start som vi har här framför oss. Vi har tagit till oss kunskap från kött- och fiskindustrin och överfört det till bageribranschen. Vi har här en maskin som är renare, har få dolda ytor och är lättare att rengöra och serva och som därmed genererar lägre kostnader”.

Traditionella kavlingslinjer har utvecklats sedan 1970-talet och är ganska lika varandra. De är byggda med moduler och med transportörer mellan dessa. De är tämligen inbyggda och deras motorer avger värme som lägger grund för tillväxt av mögel och bakterier.

”Vår design har en konstruktion som reducerar rengöringsbehovet väsentligt och samtidigt förenklar den rengöring som krävs. Den är helt öppen, inga slutna hålrum finns. Motorerna är öppet monterade direkt på axlarna och kablarna ligger helt öppet i kabelkanaler som är monterade utanpå ramen. Det är också mycket enkelt att byta valsverken”, berättar Rune Holter på Dynatec.

Kavlingsmaskinen kan fås med eller utan den så kallade Orbitrollern, en modul som kavlar brödet enligt en patenterad princip. Kavlingen statar som en tvärkavling för att sedan övergå till att kavla längs med ut mot kanten på degmassan. Den kan kavla ner degen från 20 – 25 millimeter till 3 – 5 millimeter i ett steg vid skonsam kavling till smala band som överlappar varandra.

Maskinen kan användas till all deg, men typiska exempel är de för bröd, tortilla, flatbröd med mera.

Lite annorlunda är att den heter Åge. Det är en hyllning till en av Dynatecs anställda, Åge Kristiansen, som var med i alla år i företaget och även med i den här utvecklingen.

”Tyvärr gick Åge bort för inte så länge sedan och hann därmed inte uppleva lanseringen. Utan honom hade vi inte varit så bra på det här.  Vi tycket det kändes naturligt att hylla honom genom att döpa maskinen till Åge”, säger Rune Holter.

Redan före avtäckningen på Smak har Dynatec sålt ett antal av denna maskin till norsk brödindustri.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!