Nu lanseras Sveriges första växtbaserade fisk i butik

7 september, 2021

För att bidra till ett sundare marint ekosystem och motverka överfiske lanserar företaget Hooked Foods nu Sveriges första växtbaserade fisk, Toonish, i svenska butiker.

Toonish är en växtbaserad tonfisk som är gjord på certifierat soja- och veteprotein, solrosolja och alger. Under våren har den lanserats på ett flertal restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Nu är det dags för lansering i butik, berättar Tom Johansson, VD och medgrundare av Hooked Foods.

”Vår mission är att leda en förändring mot ett hälsosammare marint ekosystem. I haven produceras mer än 50 procent av det syre som vi andas och ett stabilt marint ekosystem är därav viktigt även för oss människor, inte bara för organismer som lever i havet. För att möta den växande efterfrågan på fisk har vi utvecklat växtbaserade substitut till fisk, som vi tror är den rätta vägen att gå.”

Toonish kommer till en början att säljas i Coops och City Gross butiker, via Mathem och i utvalda Ica- och Hemköpbutiker. Toonish-rörorna kommer att finnas i smakerna: tomat, tomat & chili samt tomat & vitlök. Varje burk Toonish är på 140 gram.

Enligt FAO är 90 procent av världens fiskbestånd fullt utnyttjade, överfiskade eller utarmade, samtidigt förväntas fiskkonsumtionen öka med 30 procent inom tio år.

”Smakrika växtbaserade fiskalternativ kan möta den snabbt växande efterfrågan av fisk och produceras i stor skala utan att skada våra hav eller påverka vår hälsa negativt. Vanlig tonfisk på burk innehåller 0,59 mikroplastpartiklar per kilo. För varje kilo Toonish som konsumeras istället för tonfisk så undviker man därmed den mängden mikroplast. Vår konsumtion av fisk växer kraftigt och sätter hög press på både våra tillgångar från viltfångst och fiskodlingar”, säger Tom Johansson.

Hooked är ett svenskt foodtechbolag som grundades 2019 med visionen att leda skiftet till en mer hållbar konsumtion av fisk. Idag utvecklar, säljer och marknadsför företaget sin första växtbaserade fiskprodukt Toonish till restauranger och dagligvaruhandel och jobbar även på ett laxsubstitut.

Mer information finns här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!