Illustratör: Maja Modén

Nu lanseras en mer klimatmedveten matsedel

18 december, 2020

Konsumentverket och Livsmedelsverket har tagit fram en ny matsedel, där rätterna kategoriseras efter hur stort klimatavtryck de beräknas ge.

”Vi vill gärna hjälpa konsumenterna att laga enkel vardagsmat som är god, nyttig, överkomlig i pris och som dessutom är snällare mot både klimatet och miljön”, säger Elisabet Amcoff, rådgivare på Livsmedelsverket.

Matsedeln innehåller nu fler vegetariska rätter. Fler ingredienser i recepten är Krav-märkta, fisken är MSC-märkt och köttet får gärna vara naturbeteskött och helst närproducerat. Kostnaden för att välja råvaror med omtanke finns medräknad i matsedeln.

Näst efter boendekostnader och transporter är maten ofta det som hushållen lägger mest pengar på. Konsumentverket har regeringens uppdrag att varje år ta fram ett underlag för flera av hushållens kostnader, bland annat för mat. En fyraveckors matsedel fungerar som ett underlag till siffrorna.

”Vi ser att intresset för matkostnader är väldigt stort. Konsumenter kan använda siffrorna när de gör sin egen budget och uppgifterna används också av kommuner och andra myndigheter. På så vis kan alla få hjälp att uppskatta vad maten för en mer klimatmedveten matsedel kan kosta varje månad”, säger Ingrid Eriksson på Konsumentverket.

Matsedeln uppdelad på fyra veckor samt uppgifter om matkostnader finns här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!