Nu kan norrlänningar få veganska matkassar med hemleverans

1 november, 2018

Genom ett samarbete med Best Transport expanderar den veganska matkassen Enkla Kassen med klimatkompenserade hemleveranser till stora delar av Norrland. 

Från och med november erbjuder Enkla Kassen leveranser av veganska matkassar till stora delar Norrland i samarbete med Best Transport. Eftersom Enkla Kassen innehåller råvaror som inte kräver kylning, det vill säga skafferivaror och tåliga grönsaker, går maten att samköras med andra typer av varor. Detta gör transporterna mer effektiva, vilket i sin tur leder till mindre belastning på miljön. 

”Att Enkla Kassen med sin vision väljer oss är ett kvitto på att vårt miljöarbete är uppskattat och viktigt. Samtliga av våra transporter är klimatkompenserade och på våra nya fordon över 3,5 ton har vi ett krav på minst Euro6. Under 2019 har vi även en målsättning att investera aktivt i elfordon”, säger Niklas Knight, VD på Best Transport, i ett pressmeddelande.

En undersökning av IVL Svenska Miljöinstitutet visar att klimatpåverkan från hemtransporten av Enkla Kassen i Norrland är lägre än vid en bilresa tur och retur till en matbutik mer än två kilometer från hemmet. Undersökningen visar också att en hemleverans av Enkla Kassen i Norrland motsvarar mindre än ett kilo koldioxidutsläpp, som alltså klimatkompenseras av Best Transport. 

Maten i Enkla Kassen uppges ha en klimatpåverkan på cirka 4 kilo CO2e-utsläpp per leverans, jämfört med 15-25 kilo CO2e-utsläpp för motsvarande mängd ”vanlig svensk kost”.

Carina Malm

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!