Novax investerar i växtbaserade proteiner baserade på lupin

19 mars, 2020

Axel Johnsons investeringsbolag Novax investerar i det tyska teknologibolaget Prolupin, som tillverkar växtbaserade proteiner och mejeriprodukter baserade på lupin. Investeringen är en satsning på alternativa proteiner och ett led i Novax långsiktiga strategi att investera i matvärdekedjan.

Prolupins patenterade teknologi kan förädla proteinet ur baljväxtsläktet lupin. Bolaget tillverkar proteiner med funktionella egenskaper, som säljs till livsmedelsproducenter och används som ingredienser i Prolupins egna växtbaserade mejeriprodukter med varumärket Made with Luve. Varumärket, som säljs på den tyska marknaden, omfattar idag bland annat växtbaserad yoghurt, glass och mjölkdryck.

Under 2019 omsatte Prolupin cirka 6 miljoner euro. Nu reser bolaget totalt 14 miljoner euro i tillväxtkapital från Axel Johnsons investeringsbolag Novax samt belgiska Capricorn Partners Sustainable Chemistry Fund, som har en snart 30-årig historia av investeringar i teknologibolag.

”Tillsammans med ledningen ser vi nu fram emot att expandera distributionsaffären av Prolupins unika växtbaserade protein. Prolupin är Novax första investering i det stora skiftet mot en ökad andel vegetabiliska proteiner, där vi ser en snabbt ökande efterfrågan”, säger Joakim Skarborg, VD på Novax.

”Som en del av Axel Johnson är det naturligt att Food är en av våra fokussektorer, där vi med kunskap, erfarenhet och långsiktighet vill vara den mest relevanta partnern för ledande bolag och entreprenörer. Novax vill investera i bolag, som har potential att göra betydande avtryck på sina respektive marknader och Prolupin är ett utmärkt exempel: de adresserar en matvärdekedja i förändring, där ändrade konsumentpreferenser, hållbarhet och kommersiell potential går hand i hand. Vi är glada att välkomna Prolupin till Novax-familjen och ser fram emot att stödja VD Malte Stampe och teamet i arbetet för att utveckla produkten och accelerera tillväxten.”

Axel Johnsons investeringsbolag Novax är sedan tidigare ägare i Food-bolagen Matsmart och Winnow. Övriga investeringar inkluderar Academic Work, ApoEx, Bruce, Disuptive Materials, Filippa K, Hedvig, RCO, STC, Voyado, Leeroy, Datema, Apohem och Personalkollen.

Prolupin grundades 2010 i Bremen som en spin-off från över 20 års forskning på Fraunhofer Institute, ett av Europas största forskningscenter för tillämpad forskning och utveckling.