Norska sjömatsföretag får högt betyg i hållbarhet

9 september, 2019

Norska sjömatsproducenter innehar fyra av tio topplaceringar i 2019 års Coller FAIRR Protein Index, som rankar 60 av världens största producenter av animaliskt protein utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Norska MOWI, som är världens största laxproducent, hamnar på första plats i årets index. Lerøy, som hade förstaplatsen 2018, hamnar i år på en tredjeplats. På sjätte plats finns Grieg Seafood och på nionde plats Salmar. Det innebär att alla norska laxproducenter som finns med på listan har placerat sig bland de tio främsta proteinproducenterna i världen.

Coller FAIRR Protein Index baseras på hur världens största producenter av kött, mejeri och sjömat presterar utifrån en rad hållbarhetsfaktorer, som livsmedelssäkerhet, avfall och föroreningar, vattenanvändning, antibiotika, djurskydd, utsläpp av växthusgaser, avskogning samt biologisk mångfald. Indexet lyfter både fram utmaningar och förbättringsområden samt ”best practice”. Syftet är att möjliggöra välgrundade investeringsbeslut i proteinsektorn.

”Norskt havsbruk lyfts speciellt fram som ett positivt exempel när det gäller antibiotikaanvändning och fiskvälfärd. Indexet visar hur viktigt det är med transparens och aktivt hållbarhetsarbete inom matproduktionen, något vi arbetat intensivt och länge med i branschen i Norge”, säger Sigmund Bjørgo, Fiskeriutsending till Sverige på Norges Sjømatråd.

Hela rapporten finns att läsa här

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!