Nestlé storsatsar på återvunnen plast till livsmedel

20 januari, 2020

Nestlé kommer att investera upp till 20 miljarder kronor (2 miljarder CHF) för att hitta metoder att återvinna plast av den kvalitet som krävs till livsmedelsförpackningar. Målet är att minska användningen av ny plast med en tredjedel till 2025.

”Plast borde aldrig slängas och hamna på soptippen. Att göra återvunnen plast säker för livsmedel är en enorm utmaning för vår industri. Det är därför vi, utöver att minimera plastanvändning och samla upp skräp, vill säkerställa att mer plast kan återanvändas. Vi tar stora kliv för att hitta nya lösningar och skapa en större marknad för återvunnen plast till livsmedel. Vi välkomnar andra att ta följe med oss på denna resa”, säger Mark Schneider, CEO på Nestlé.

Nestlé har åtagit sig att köpa upp till två miljoner ton återvunnen plast av den kvalitet som krävs för livsmedelsförpackningar och betala en premie på 1,5 miljarder CHF för dessa material till år 2025.

Nestlé har tidigare åtagit sig att göra 100 procent av sina förpackningar återvinningsbara eller återanvändbara senast år 2025.

”För att komma till rätta med plasten är det första steget att mäta och ha koll på utsläppsnivåer och vara transparenta med var vi står idag. Vår barnmatsfabrik i Finland använder redan 99 procent återvinningsbart förpackningsmaterial och på vårt kafferosteri Zoégas i Helsingborg ligger vi på 66 procent. Här är vår största utmaning de flerskiktsmaterial av plast som används i direktkontakt med kaffet för att skydda kvaliteten och färskheten”, säger Svante Palebo, nordisk verksamhetschef på Nestlé.

”Vi arbetar i nära samarbete med leverantörer och andra partners för att hitta nya material som hjälper oss att uppnå våra mål. Samarbete över hela värdekedjan och faktiskt även med konkurrenter är det enda sättet att ta itu med denna utmaning. På andra områden har vi kommit längre. Vi är stolta över att säga att tre av våra fyra nordiska fabriker har noll koldioxidutsläpp från produktionen.”

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!