Mycorena tar in nytt kapital för produktionen av mykoprotein

2 mars, 2022

Den svenska foodtech-startupen Mycorena tar in 240 miljoner kronor i den hittills största investeringsrundan för alternativa proteinkällor i Norden och en av de mest omfattande i Europa. Kapitalet ska primärt användas för att ta bolagets svampbaserade proteinalternativ Promyc från en innovation i demoskala till en kommersialiserad produkt.

A-rundan, som säkrats både genom nyemission och lån för att bygga en produktionsanläggning, höjer bolagets totala finansiering till över 350 miljoner kronor. Både nya investerare och flera av de befintliga aktieägarna deltog i rundan som stängdes drygt sex månader efter en tidigare runda på 77 miljoner kronor.

Efter lanseringen av Promyc 2019 etablerade Mycorena 2021 sin demonstrationsanläggning och sitt nya huvudkontor – Mycorena Innovation and Development Center (MIND) – som är den största anläggningen av sitt slag i Europa. Nu menar bolaget är tiden kommen för att påbörja en kommersialisering.

”Tack vare vår snabba tillväxt och expansionen i Mycorena Innovation and Development Center har vi lyckats skala upp i en takt som vi aldrig hade trott var möjligt. Kapitalet vi säkrat genom vår A-runda kommer att vara avgörande för att snabba på utvecklingen ännu mer. Det låter oss investera kraftigt i både innovation och tillväxt och desto mer viktigt tar det oss ett steg närmare att driftsätta vår Promyc Production Plant som är den första av sitt slag och unik i hela världen”, säger Ramkumar Nair, Mycorenas grundare och VD.

Promyc Production Plant, som beräknas vara i drift i Falkenberg i början av 2023, blir Nordens första anläggning för produktion av mykoprotein. Tillsammans med sina samarbetspartners från livsmedelsindustrin satsar nu Mycorena på att lansera flera veganska produkter, såväl med Promyc som nyckelingrediens, som hybridprodukter med både Promyc och andra växtbaserade ingredienser. Under 2021 lanserade Mycorena även världens första svampbaserade fettprodukt.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!