Mycorenas svampbaserade proteinkälla Promyc säljs till livsmedelsproducenter världen över.

Mycorena satsar på storskalig produktion i Falkenberg

28 april, 2021

Mycorena har bildat ett fastighetsbolag tillsammans Falkenbergsgruppen Fastighets AB, Mycorena Fastighets AB. Det nyetablerade bolaget ska uppföra en anläggning för storskalig produktion av svampprotein i Falkenberg som ska stå färdig 2022.

Fabriken, som är ensam i sitt slag i Skandinavien, syftar till att industrialisera Mycorenas tillverkning av Promyc, en svampbaserad proteinkälla som säljs till livsmedelsproducenter världen över. Idag bedriver det Göteborgs-bördiga bolaget produktion och försäljning i pilotskala på hemorten, men nu väljer man att etablera sin första storskaliga anläggning i Falkenberg.

Den historiskt starka mat- och dryckesindustrin samt regionens starka satsningar på innovation och tillväxt var viktiga aspekter som gjorde att valet föll på just Halland.

”Som ett ungt bolag är det helt avgörande att vi lyckas bygga relationer med kunniga partners och med visionärer som vågar tro på oss. Vår etablering här ligger helt i linje med detta, inte minst på grund av den otroliga framåtanda som Falkenbergs kommun visar prov på. Att det även finns en stark vilja att investera i livsmedelsteknik ser vi som oerhört positivt”, säger Ramkumar Nair, grundare och VD, Mycorena AB.

Etableringen har möjliggjorts av stora satsningar på forskning och utveckling av Mycorenas teknik, vilken består av en jäsningsprocess som inte är olik ölbryggning. I detta arbete har bolaget haft stor hjälp av FBG Invest, ett investerarnätverk som förser entreprenörer med lokalt riskkapital. Medlemmar i nätverket har varit en del av Mycorenas resa i mer än ett års tid och flertalet är delaktiga i satsningarna med såväl Falkenbergsgruppen Fastighets AB som med Mycorena Fastighets AB.

”FBG Invest som investerarnätverk gick tidigt in i Mycorena AB och som ett resultat av den investeringen har det skapats ett ömsesidigt förtroende som möjliggjort denna satsning i Falkenberg. Mycorena AB kan med denna fabrik visa upp en storskalig produktion som kommer att ta bolaget vidare i sin tillväxt”, säger Jörgen Hallgren, som är styrelseledamot i Mycorena Fastighets AB och även medlem i FBG Invest.

Efter avslutat projekt kommer anläggningen att fungera som modellfabrik för Mycorenas fortsatta tillväxt och även som globalt forsknings- och innovationscenter för bolaget. Den ska ligga till grund för utbyggnad av produktionskonceptet både i Sverige och internationellt och målet är att flera tiotusentals ton Promyc ska komma livsmedelsindustrin till hands innan år 2030.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!