Mindre potatisskörd i år både i Sverige och övriga Europa

17 oktober, 2018

Potatisodlarnas skördeinventering av matpotatis visar på 46.000 ton mindre potatis i år mot i fjol, vilket motsvarar cirka fyra veckors förbrukning i landet. Kvaliteten är bättre än i fjol, om än något mer stor potatis, tack vare ett bra skördeväder. 

Även ute i övriga Europa visar skördeprognoser på en lägre skörd än i fjol, motsvararande 6,4 miljoner ton (cirka nio gånger hela den svenska matpotatisskörden). Värmestress kombinerat med torka under säsongen och brist på bevattningsmöjligheter i stora delar av Europa har bidragit till låga skördar. 
Att den svenska skörden är lägre beror, dels på en arealminskning utifrån dålig lönsamhet i matpotatisbranschen under lång tid, dels på den heta och torra sommaren i hela landet. De odlare som inte har bevattning får i år avsevärt lägre intäkter på grund av låg skörd och de odlare som har bevattning har avsevärt högre kostnader detta år.

Den minskade tillgången på potatis i hela Europa innebär att exportförfrågningar för potatis från Sverige till Europa har förekommit, uppger Potatisodlarna.

Carina Malm

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!