Mindre och återvunnen plast i Icas nya köttförpackningar

5 februari, 2020

Ica byter förpackningar på över 200 av sina egna köttartiklar, som ett led i sin nya plaststrategi. Skiftet innebär att 250 ton plast per år byts till återvunnen plast. Dessutom blir förpackningarna mindre, vilket minskar plastförbrukningen med 60 ton per år.

Plasten i de nya köttförpackningarna kan även återvinnas, vilket är ett resultat av den senaste tekniken för laminatplaster. Laminatplaster i förpackningar förlänger hållbarheten och minskar matsvinnet men består ofta av blandade plastmaterial som inte har kunnat materialåtervinnas. Laminatplasten i Icas nya köttförpackningar består av en enda sorts plast, vilket möjliggör materialåtervinning.

”Att vi inom Ica nu kraftigt minskar andelen plast i kombination med att vi byter till återvunnen plast i över 200 förpackningar innebär ett stort kliv framåt i vårt hållbarhetsarbete”, säger Emelie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica.

I slutet av 2018 antog Ica en ny plaststrategi, som innebär att engångsartiklar i plast ska tas bort efter 2020 och att alla förpackningar till Icas egna produkter ska vara återvinningsbara eller gå att återanvända efter 2022. Till 2030 ska förpackningar till Icas egna produkter bestå av återvunnet eller förnybart material.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!