Ingar Lindholm, chefredaktör Miljö & Utveckling, Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef Max, Frida Sjödin, projektledare hållbarhet Max, Henrik Ny, Blekinge Tekniska Högskola och Ylva Öhrnell, DHL.

Miljöstrategipriset 2019 går till Max Burgers

8 november, 2019

Bland 16 nominerade bidrag utsågs Max Burgers till vinnare av Miljöstrategipriset 2019 som delades ut den 6 november under Miljöstrategidagarna.

Motiveringen lyder:
”Miljöstrategipriset 2019 går till Max Burgers för sitt pionjärarbete med att bli klimatpositivt och arbetet med att inspirera andra till att göra detsamma. Företaget strävar efter att bli hållbart och har arbetat systematiskt med sin klimatpåverkan i många år. De har utvecklat sitt sortiment i en grön riktning med mindre andel rött kött, och även fått sina kunder med på resan. Max Burgers, som är enastående i sin bransch, får priset för sitt systematiska klimatarbete.”

”Det är fantastiskt kul att vinna. Miljöstrategipriset visar på vikten av att hållbarhet ska genomsyra hela verksamheten och skapa ringar på vattnet utanför den egna organisationen. Det är precis så vi alltid har drivit vårt hållbarhetsarbete, integrerat i kärnaffären. Och nu mer än någonsin är det viktigaste vi kan göra att inspirera andra att göra mer. Det känns mycket hedrande att juryns val föll på oss”, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på Max Burgers.

År 2008 blev Max världens första restaurangkedja att klimatmärka menyn och klimatkompensera alla utsläpp till 100 procent från lantbrukarens jord till gästens bord. År 2016 femdubblades antalet vegetariska alternativ på menyn och målet är att andelen sålda måltider med låg klimatpåverkan kommer att leda till 30 procent minskad klimatpåverkan inom loppet av sju år, vilket är i linje med FN:s klimatmål. I juni 2018 blev hela menyn på Max klimatpositiv.

Bakom utmärkelsen står Miljö & Utveckling. Kriterierna är att ha ”utformat en tydlig hållbarhetsstrategi som förankrats i ledningen och genomförts på ett föredömligt sätt i relevanta delar av organisationen. Förändringen har gjorts i en befintlig verksamhet och har gett positiva konkreta och mätbara resultat, i form av hårda eller mjuka värden. Arbetet ska vara inspirerande för andra och på så vis ha potential att ge avtryck utanför organisationen.”

Priset består av ett diplom, en statyett av konstnären Helena Byström samt 10 000 kronor. I december på FN:s klimatkonferens i Madrid väntar ännu ett pris, då Max kommer att motta Global Climate Action Award.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!