Matsvinnet minskar, men frukt och grönt förvaras på fel sätt

27 februari, 2020

Tre av fyra svenskar har minskat sitt matsvinn, samtidigt som varannan person förvarar sina frukter och grönsaker på fel sätt, vilket påverkar hållbarheten. Det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av Willys.

Varje år slängs ca 200 000 ton mat i de svenska hushållen. Frukt och grönsaker är det som slängs mest, både i hushåll och butiker. Sifos kartläggning av svenskarnas attityder och vanor kring matsvinn på uppdrag av Willys visar att 71 procent aktivt har minskat sitt matsvinn det senaste året. De vanligaste åtgärderna är att ta bättre vara på rester (75 procent) samt att lukta och känna på maten snarare än att gå på bäst före-datum (63 procent).

”Däremot kan vi konstatera att det bara är 20 procent som satsar på att förvara maten smartare, vilket är lite överraskande med tanke på att man med mycket små medel kan få maten att hålla mycket längre”, säger Elisabeth Konrad, hållbarhetsansvarig på Willys.

En jämförelse mellan hur svenskarna förvarar frukt och grönsaker och Livsmedelsverkets rekommendationer visar att varannan svensk gör fel. 78 procent förvarar exempelvis gurka i kylen, medan rekommendationen är att den ligger svalt eller i rumstemperatur. 71 procent förvarar också färska örter fel, det vill säga i rumstemperatur i stället för i kylen. Apelsiner, nektariner, äpplen, vindruvor och bär ska också ligga i kylen och inte i rumstemperatur som många tror.

För att minska svinnet av frukt och grönsaker har Willys börjat sälja prissänkta lådor med produkter som annars skulle ha slängts. Hittills har över 100 ton frukter och grönsaker räddats från att hamna i soporna.

”Att våra svinnsmarta frukt- och grönsakslådor blev så uppskattade hos våra kunder visar att det finns en genuin vilja hos många att göra en konkret insats för att minska svinnet. Kunden sparar pengar och vi minskar svinnet i butik – det är en stark win-win”, säer Elisabeth Konrad.

Undersökningen genomfördes 22-25 januari 2020. Totalt intervjuades 1 127 personer mellan 16 och 79 år.

Från undersökningen

På vilket sätt har du minskat ditt matsvinn det senaste året?

• Tar bättre vara på rester: 75 %

• Luktar och smakar i stället för att gå efter bäst före-datum: 63 %

• Planerar matinköpen bättre: 54 %

• Fryser in mer: 51 %

• Förvarar maten smartare: 20 %

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!