Saved By Motatos är Matsmarts satsning på vegetariska produkter gjorda av räddade råvaror.

Matsmart lanserar nya produkter av räddade råvaror

27 april, 2022

Matsmart lanserar en ny produktserie av räddade råvaror under det egna varumärket By Motatos, bland annat pasta av överbliven majs och en chokladkaka av räddad choklad. Lanseringen sker i partnerskap med organisationen The Hunger Project, där en del av intäkterna kommer gå till att bekämpa världshungern.

2021 inleddes ett strategiskt samarbete mellan Matsmart och The Hunger Project med den gemensamma visionen att minska hunger och skapa ett mer hållbart matsystem. Nu lanserar Matsmart en ny produktserie under eget varumärke. Serien Saved By Motatos består av skafferiprodukter tillverkade av räddade råvaror.

”För oss har det varit viktigt att samarbetet med The Hunger Project är på plats från början – inte som ett tillägg eller kampanj i ett senare skede. När vi producerar egen mat vill vi att det ska bli rätt från början. Det ska vara hållbar mat som folk har råd med – och med ett bidrag till att rätta till de skevheter som finns i världen”, säger Karl Andersson, Matsmarts VD och grundare.

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Genom SAVED By Motatos utökar nu Matsmart möjligheterna för att rädda råvara redan i produktionsledet.

”Vi jobbar redan med att rädda befintliga produkter från att bli till svinn. Men en stor del av svinnet uppstår redan i produktion. Därför ville vi skapa en produktserie som kan bidra till en mer hållbar livsmedelskedja, från start till slut. Det här är en naturlig förlängning av vårt arbete mot ett svinnfritt samhälle och vi är glada att även denna gång kunna donera en del av vinsten till att bekämpa världshungern i samarbete med The Hunger Project”, säger Josefin Fridstrand, Nordenchef på Matsmart.

Bland produkterna återfinns bland annat en chokladkaka tillverkad av den choklad som används för att ”rensa” maskinerna mellan tillverkningen av vit och mörk choklad och en pesto gjord på ”fula” grönsaker.

”Vi har försökt tänka smart och vara påhittiga i var vi kunnat hitta möjlighet att rädda fina råvaror från att bli till svinn. Att exempelvis kunna ta till vara på prima choklad som aldrig annars skulle hamna i butik eftersom den blir mixad i färgen. Eller att kunna rädda pasta som inte håller måttet för glutenfritt även om den är fullt ätbar för alla som inte är allergiker. Det är vi väldigt stolta över”, säger Josefin Fridstrand.

Malin Flemström är VD för The Hunger Project Sverige. Hon beskriver det strategiska samarbetet med Matsmart som ett steg på vägen till en mer hållbar matproduktion och ett system som mättar fler:

”Att möjliggöra för människor att fatta informerade beslut är lika viktigt för avskaffandet av hunger som en omställning av matsystemen. Det är stora systemförändringar som måste ske och då måste vi arbeta på fler fronter.”

Utöver pasta, choklad och ekologisk pesto finns även ekologisk soppa, spread, hummus och pesto bland Saved By Motatos produkter.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!