Matkassar anpassade för äldre ska förebygga undernäring

3 november, 2020

Kävlinge kommun och stadsdelsförvaltningen Enskede-Årsta-Vantör i Stockholm är innovationskommuner i Nollvisionen för undernäring hos äldre, där privata företag och offentliga organisationer tillsammans arbetar för att förebygga att äldre blir undernärda. Här ska nu 16 äldre på serviceboenden under sex veckor få hemleverans av färdiga måltider för hela dygnet.

”Vi hoppas att de behovsanpassade matkassarna ska bidra till hälsa och välbefinnande för den enskilde. Vi hoppas också kunna bidra till att avlasta omsorgspersonalen som, i och med att måltiden levereras färdig, får mer tid att fokusera på att ge en god vård och omsorg”, säger Malin Ljung, leg dietist i Enskede-Årsta-Vantör stadsdelsförvaltning.

I Kävlinge är målet att på sikt kunna erbjuda en behovsanpassad matkasse till seniorer som bor i eget hem, berättar Ellen Hugosson, som är måltidsutvecklare i kommunen.

Matkassarna har tagits fram genom ett samarbete mellan kommunerna och privata livsmedelsföretag. Kommunerna tillagar själva en del av måltiderna, medan andra, till exempel näringstäta mellanmål, levereras av livsmedelsföretag. Matkassarna som erbjuds följer Livsmedelsverkets rekommendationer och den senaste forskningen kring måltider för seniorer.

”Vi lägger lika stor vikt vid mellanmål som vid lunch och middag, för att de äldre ska få i sig det de behöver. Många små och näringstäta mål utspridda över dygnet gör det lättare att få i sig all näring man behöver”, säger Janina Blomberg, affärsutvecklare på Compass Group, ett av de företag som levererar maten.

Under testperioden kommer de äldre och hemtjänstpersonalen att få svara på frågor via en digital plattform om bland annat hälsa, välmående och vad de tycker om maten. Förutom ett friskare liv och högre välmående hos de äldre, förväntas testet kunna visa att det lönar sig ekonomiskt för Sveriges kommuner att investera i behovsanpassade måltider för äldre, även de som bor hemma.

”Vår hypotes är att det på sikt lönar sig för kommunerna att subventionera behovsanpassade matkassar till de äldre”, säger Lotta Törner, VD på Livsmedelsakademin som driver Nollvisionen.

Nollvisionen för undernäring hos äldre är ett partnerskap mellan privata företag, offentliga organisationer, forskningsinstitutioner och ideella organisationer. Målet är att ingen äldre ska behöva bli undernärd i Sverige år 2030. Satsningen leds av Livsmedelsakademin och finansieras av Vinnova.

Mer information om Nollvisionen för undernäring hos äldre finns här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!