Birgitta Niemi, hållbarhets- och kvalitetssäkringsspecialist på Martin & Servera

Martin & Servera donerar mat som skulle ha blivit svinn

19 juni, 2019

Alla Martin & Serveras lager donerar nu fullt ätbara livsmedel, som av olika anledningar inte kan säljas, till välgörande ändamål. Det kan handla om varor med kort datum, brutna förpackningar eller andra orsaker.

”Det är främst färskvaror som av olika anledningar är osäljbara, men de är fullt ätbara. Vi är glada att varorna kommer till användning och inte slutar som matsvinn, säger Birgitta Niemi, miljö- och kvalitetssäkringsansvarig på Martin & Servera.

Varor från lagren i Halmstad, Norrköping och Enköping doneras till Räddningsmissionen i Göteborg samt till Stadsmissionen i Stockholm respektive Västerås. Umeå-lagrets varor doneras till Öppen gemenskap.

”Vi började redan våren 2017 med sporadiska donationer, men har nu lyckats utveckla systemet och våra rutiner så att donationerna kan ske regelbundet. Det är full spårbarhet på varorna – att maten är trygg och säker är lika viktigt vid donationer som vid ordinarie leveranser”, säger Birgitta Niemi.

Under 2018 hjälpte donationerna till att rädda totalt 44 ton varor från att kastas.