Mångmiljonsatsning lyfter den svenska sjömaten

PUBLICERAD: 23 november 2020
UPPDATERAD: 21 februari

Lillemor Lindberg är innovationsledare inom maritima näringar vid Innovatum Science Park, som är en av parterna i Blå mat – Centrum för framtidens sjömat.

Nu inleds den största satsningen hittills på svensk sjömat, ”Blå mat – Centrum för framtidens sjömat”, med en finansiering på 48 miljoner kronor från det statliga forskningsrådet Formas. Visionen är att branschen ska växa sig tio gånger större än idag och att andelen svenskproducerad sjömat ska dubblas.

”Idag importerar vi 72 procent av all sjömat som äts i Sverige. När det gäller odlad fisk är den siffran 90 procent. Detta är inte hållbart. Vi måste ta vårt ansvar och öka Sveriges egen försörjningskapacitet. Det kommer också leda till ökad lokal produktion och fler jobb i kust- och landsbygdssamhällen”, säger Kristina Snuttan Sundell, professor vid institutionen för biologi och miljövetenskap på Göteborgs universitet, som är ordförandeorganisation i den nya centrumbildningen.

Expansionen ska bli möjlig bland annat genom forskning för att skapa bättre förutsättningar för odling av fisk, skaldjur, alger och andra ätbara arter, och genom att bättre ta vara på underutnyttjade arter och den vildfångade fisk som tas upp.

”Forskningen kommer att möta de utmaningar som finns inom sjömatsnäringen. Det ökar förutsättningarna att resultaten snabbare når såväl marknad som konsumenter och samtidigt bidrar till en mer hållbar livsmedelsproduktion. För oss som innovationsstödaktör är det väldigt glädjande att se att så många sluter upp i en sådan här bred forsknings- och innovationssatsning”, säger Lillemor Lindberg, innovationsledare inom maritima näringar på Innovatum Science Park.

Bakom centrumbildningen Blå mat står en nationell samling av forsknings- och innovationsaktörer, regioner, kommuner, organisationer samt ett fyrtiotal företag från hela landet.

”Det känns som den här satsningen ligger helt rätt i tiden. Samarbetet inom Kristineberg Center gjorde det möjligt att kraftsamla och ta vara på det stora intresset som finns inom såväl det offentliga som näringslivet”, säger Fredrik Gröndahl, docent vid Institutionen för hållbar utveckling, miljövetenskap och teknik på KTH.

Satsningen handlar också om att öka konsumenternas möjlighet att välja nyttig och svenskproducerad sjömat.

”Vi ser en trend där fler väljer att äta mer hållbart. Att äta mer växtbaserat är bra, men innovationstakten behöver öka och fler konsumenter behöver veta att även sjömat är ett hållbart, nyttigt och proteinrikt val som gör gott för både planet och kropp”, säger Anders Högberg, forskning- och strategiska partnerskapschef på Orkla.

Blå mat – Centrum för framtidens sjömat
Ingående parter är KTH, Göteborgs universitet, Chalmers, Sveriges Lantbruksuniversitet, RISE Research Institutes of Sweden, Uppsala universitet, IVL Svenska Miljöinstitutet, Innovatum Science Park, Orkla, Region Västra Götaland, Region Stockholm, med flera.

Senaste nytt

Lantmännen investerar i ny anläggning för växtförädling

Lantmännen satsar 100 miljoner kronor i en ny anläggning i Svalöv för att effektivisera och framtidssäkra växtförädlingen.
edh
Lantmännen investerar i ny anläggning för växtförädling

Ny teknik vässar kycklinguppfödning – men byråkrati bromsar

Svensk Fågel släpper Matfågelrapporten 2025 med temat ny teknik, som digitalisering, AI, sensorer och robotteknik .
ONE03717
Ny teknik vässar kycklinguppfödning – men byråkrati bromsar

Svensk köttproduktion i framkant

Nya data från Scan Sverige visar att nöt- och fläskkött från Scan har ett lägre klimatavtryck än både det svenska och globala genomsnittet.
Scan
Svensk köttproduktion i framkant

Var femte svensk planerar att äta mer potatis

Nästan alla svenska hushåll köper potatis, en råvara som växer i popularitet när unga sätter trender i köket.
SP_Hero_2650x1035px_Rapport2025_
Var femte svensk planerar att äta mer potatis

Läs vidare

Ridderheims byter design på hela sortimentet

Under hösten har Ridderheims inläggningar och plockbrickor fått ny design. Nu övergår även Ridderheims ölkorv till den nya designen.
ridder0
Ridderheims byter design på hela sortimentet

Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Vem gör vad när det kommer till ekologiska livsmedel i Sverige? Hur man tar reda på det visade Organic Sweden i den svenska paviljongen på Biofach 2023.
Kolbjörnx
Biofach 2023: Eko-Portalen hittar de ekologiska produkterna

Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Tekompaniet fanns med i den svenska paviljongen på Biofach 2023. Tyskland är Europas största temarknad och att slå sig in där verkar inte helt enkelt.
Håkan
Biofach 2023: Tekompaniet är mer än bara produkten

Plastpåseskatten försvinner vid nyår

Vid nyår försvinner skatten på plastpåsar som infördes år 2020 enligt SD.
plast-skatt-utvaldx
Plastpåseskatten försvinner vid nyår