Tacosmackan. Foto: Brödinstituet

Måndagsmackan tipsar om vardagsmackan som måltid

13 maj, 2020

Under åtta veckor ger Brödinstitutets tips på lättlagade vardagsmackor anpassade efter vad som finns i kylen, till exempel middagsrester. Stroganoffsandwichen, Tacomackan, Matiga Madame och Pestorullen är några exempel.

Med brödet som bas blir mackan en klimatsmart måltid. Alla bröd – mörkt, ljust, platt, hårt, mjukt – funkar och det skadar inte om man använder bröd som har några dagar på nacken. Det är budskapet i kampanjen Måndagsmackan, som Brödinstitutet presenterar i sina sociala medier.

”Brödinstitutet vill inspirera till mer enkelhet vid måltiden. Bra måltider behöver verkligen inte vara krångliga att tillaga. Med bröd hemma, pålägg av rester och en frukt efteråt så är du i hamn, säger Maria Sitell, talesperson på Brödinstitutet.

I Brödinstitutets opinionsundersökning anger drygt 4 av 10 att macka kan vara en fullgod måltid.

”Missuppfattningen att en macka inte skulle kunna vara en hel måltid behöver dementeras en gång för alla. Det beror förstås helt och hållet på hur stor mackan är, vilka pålägg man har och hur mycket bröd som ingår”, säger Viktor Lind, vinnare av MACK-SM 2019 med mackan Kål Me Morot.

Måndagsmackorna är ett gäng vardagsmackor som finns på Brödinstitutets Facebook, Instagram, Twitter @brodinstitutet och hemsida.

Relaterade