Livsmedelsverket: Låt spädbarn smaka all typ av mat

12 juni, 2019

Under senare år har flera studier undersökt om det går att minska risken för matallergi genom att aktivt ge barn under ett år vanliga ”allergiframkallande” livsmedel, som fisk, ägg, mjölk och jordnötter. Livsmedelsverket och Barnläkarföreningens delförening för allergi och lungmedicin har nu tillsammans gått igenom forskningen.

”Vår slutsats är att det fortfarande inte finns tillräckligt med stöd för att säga att risken för matallergi minskar hos barn som får äta ägg och jordnöt under sitt första levnadsår, även om det finns vissa studier som tyder på det”, säger Ylva Sjögren Bolin, nutritionist och immunolog på Livsmedelsverket.

Däremot verkar inte risken öka om barn får fisk, ägg, mjölk och jordnötter före ett år. Det gäller även barn med eksem eller ärftlighet för allergi, det vill säga om en förälder eller syskon är allergiskt.

”Vårt råd är därför att introducera all sorts mat, även fisk, ägg, mjölk, bönor, nötter och jordnötter under barnets första levnadsår, eftersom den maten bidrar med viktiga näringsämnen”, säger Ylva Sjögren Bolin.

4–6 procent av alla små barn är allergiska mot något livsmedel. Ägg- och mjölkallergi är vanligast, men många barn växer ifrån allergin. Bland vuxna är 1–3 procent matallergiker.

Det finns även andra typer av överkänslighet mot mat, till exempel celiaki (glutenintolerans).

Råd om introduktion av jordnötter, ägg, mjölk och fisk i relation till utveckling av matallergi – hanteringsrapport och vetenskapligt underlag

Relaterade