Livsmedelsproducenternas kostnader ökade 23% i maj

29 juni, 2022

SCB rapporterar om de största kostnadsökningarna för svenska livsmedelsproducenter sedan man började mäta 1991. Livsmedelsföretagen kräver nu snabba åtgärder från dagligvaruhandels och Systembolagets sida.

Enligt SCB:s producentprisindex (PPI) uppgick de svenska livsmedelsproducenternas kostnadsökningar under maj månad till 23 procent (årstakt), vilket et är den högsta noteringen någonsin. Sedan juli månad 2021 har kostnadsökningarna varit tvåsiffriga varje enskild månad. Som jämförelse har snittet på den månatliga kostnadsökningen för livsmedelsindustrin sedan 1992 varit två procent (enligt PPI).

”Vi har i drygt ett års tid i konjunkturbrev och debattartiklar varnat för den extrema kostnadskris som våra medlemsföretag har drabbats av. Branschen är van vid att hantera stora kostnadsförändringar på råvara, men vi har aldrig i modern tid sett två- till tresiffriga kostnadsökningar på allt annat som också krävs för att producera mat och dryck. Det här är en exempellös situation och den kräver snabba åtgärder, inte minst från dagligvaruhandelns och Systembolagets sida”, säger Carl Eckerdal, chefekonom på Livsmedelsföretagen.

”Det är ingen som vill se kraftigt ökade livsmedelspriser. Livsmedelsbranschen är extremt konkurrensutsatt och väldigt priskänslig. Men tyvärr måste priserna öka. Producenterna har ingen möjlighet att på egen hand hantera eller effektivisera bort de här rekordstora kostnadsökningarna. Vi är förbi den punkten sedan länge. Vi vädjar därför till livsmedelskedjorna att snabbt utöka möjligheterna till prisjusteringar. Vi vill även vädja till konsumenterna att fortsätta välja svenska livsmedel. De kan vara lite dyrare men givet deras höga kvalitet så är de fortfarande mycket prisvärda.”

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!