Från vänster: Henrik van Rijswijk, förhandlingschef Livsmedelsföretagen, Solweig Larsson, tredje ordförande Livs, Jolan Wennberg, andre ordförande Livs, Eva Guovelin, förbundsordförande Livs, Björn Hellman, VD Livsmedelsföretagen.

Livsmedelsföretagen och Livs överens om korttidspermittering

18 mars, 2020

Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet (Livs) har skrivit under ett nytt kollektivavtal utifrån regeringens förslag om korttidspermittering. Avtalet är efterfrågat, särskilt av mindre livsmedelsföretag som på grund av coronapandemin har tappat nästan hela sin försäljning.

Korttidspermittering innebär i korthet att staten går in och täcker delar av företagens lönekostnader så att uppsägningar och konkurser kan undvikas.

”Många av våra mindre medlemmar, inte minst bagerier, konditorier och caféer, står på konkursens rand. Med det här avtalet minskar vi risken för att företagen går i konkurs och därmed tvingas säga upp sina anställda. Jag vill rikta ett stort tack till Livs för snabb hantering av den här frågan. Men läget är fortsatt mycket allvarligt och vi vet inte hur länge den här krisen kan pågå. Därför vill jag starkt uppmana alla att fortsätta handla från sina lokala livsmedelsföretag. De allra flesta erbjuder take away, hemleveranser och andra kreativa lösningar, så det finns ingen anledning att sluta handla, säger Björn Hellman, VD på Livsmedelsföretagen.

Eva Guovelin är förbundsordförande på Livsmedelsarbetareförbundet:

”Det är positivt att regeringen har agerat snabbt. Vi har tagit vårt ansvar för att trygga jobben inom livsmedelsproduktionen. Det är ett viktigt avtal för de delar av vår bransch som har det riktigt tufft. Vi kommer nu att jobba vidare med att träffa lokala överenskommelser med berörda företag.”

Relaterade