Växtbaserade proteinprodukter med ursprungsmärkningen Från Sverige blir fler, men idag är andelen svenska råvaror som finns i växtbaserade proteinprodukter liten.

Liten andel svenska råvaror i växtbaserade proteinprodukter

8 november, 2021

På senare år har marknaden för växtbaserade proteinprodukter vuxit fram i snabb takt. I dagsläget är dock andelen svenska råvaror som finns i växtbaserade proteinprodukter liten.

Enligt en rapport från Macklean har marknaden för växtbaserade proteinprodukter vuxit med nästan 16 procent per år de senaste tre åren. Andelen svenska råvaror är i dagsläget liten bland de produkter som redan finns på marknaden, istället dominerar importerad soja. Samtidigt visar rapporten från Macklean att det finns ett stort intresse för produkter med svensk råvara hos konsumenterna, förutsatt att priset och kvaliteten är den rätta.

Idag odlas baljväxter på endast två procent av den totala åkermarken i Sverige. De vanligaste svenskodlade baljväxterna är åkerbönor och gula ärter, som båda framförallt används som djurfoder. Av de baljväxter som används till humankonsumtion är gröna ärter (även kallade konservärter) vanligast. Utöver baljväxter kan svenskodlad havre och vete ha en outnyttjad potential som bas för växtbaserade produkter.

Svenskmärkning AB, som står bakom Från Sverige-märket, har listat ett antal växtbaserade proteinprodukter som innehåller minst 75 procent svenska råvaror och även använder ursprungsmärkningen Från Sverige.

• Bärta från Swedish Temptations görs av ekologiska svenska ärtor som fermenteras enligt den indonesiska traditionen att göra tempeh av sojabönor.
Färsodlarnas Baljväxtfärs innehåller de tre svenskodlade baljväxterna sötlupin, gråärt och åkerböna samt svensk raps. Baljväxterna blötläggs, kokas och blandas med rapspasta och salt innan de mals till en färs.
• Svill från Hällestad, Svensk Ekosvamp är ett växtbaserat alternativ till sill som görs av inlagd svenskodlad ekologisk shiitakesvamp.
Garant erbjuder färsk vegokebab av svenskodlat vete och åkerböna samt djupfryst falafel av svenska gula ärtor.
Mycorenas veganska svampprotein Promyc, som tillverkas i Göteborg, har testlanserats i form av Promyc-nuggets i utvalda Ica-butiker. Planer finns på rikslansering 2022.
Stacky’s är en växtbaserad skiva av svarta bönor, morötter, kikärtsmjöl, matvete, gul lök, olja samt naturlig smaksättning. Produkten är framställd med en teknik som möjliggör lång hållbarhet i rumstemperatur, utan tillsats av konserveringsmedel.
Pärsons har ett brett sortiment av ovo-vegetariska vegoskivor, det vill säga ett färdigskivat smörgåspålägg i flera smaker, samt en ovo-vegetariskt middagskorv baserad på ägg, rapsolja, vatten och lök.

Mackleans Rapport ”Marknadsanalys och potential för växtbaserade proteiner” är gjord på uppdrag av LRF Växtodling och kan laddas ner här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!