Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtrycket på paketen

26 augusti, 2021

Leksands Knäckebröd redovisar klimatavtrycket från fält till knäckebröd – direkt på paketen. Märkningen syns i form av ett grönt löv på toppen och sidorna av varje paket.

Leksands Knäckebröd har tillsammans med U&We som oberoende tredjepart beräknat klimatfotavtrycket för 2020 års produktion och försäljning. Hela produktionskedjan har kartlagts, såväl råvaror och jordbruk, tillverkning, energiavfall i produktionen och förpackningsmaterial som transporter till butik och konsumentsvinn. Att många leverantörer ligger i närområdet förbättrar resultatet.

Knäckebrödets genomsnittliga klimatavtryck under 2020 uppgick till 0,578 koldioxidekvivalenter (CO2e) per kilo. Minst påverkan har storsäljarna Knäcke Normalgräddat och Brungräddat med 0,55 CO2e per kilo. För ett paket Trekantsknäcke blir avtrycket bara 0,11 CO2e per paket.

”Redan på 50-talet inleddes den resa vi är på nu, då Leksands Knäckebröd började att återvinna ugnarnas spillvärme i bageriet. 2013 kunde vi benämna oss som fossilfria och nu är vi stolta över att på bästa plats kunna redovisa våra knäckens klimatavtryck, direkt på paketen”, säger Annika Sund, marknadschef på Leksands Knäckebröd.

”Vi har gjort den här beräkningen för att vi ska kunna göra framtida förbättringar där det ger mest resultat.”

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!