Lantmännen lanserar ekologisk vetevodka

28 november, 2019

Lantmännen kompletterar sitt sortiment inom livsmedel och lanserar en vodka under eget varumärke, producerad av ekologiskt vete från Västergötland. Vetet odlas av Lantmännens medlemmar på åkrar runt omkring Lidköping, där vodkan produceras.

”Detta är en mycket spännande lansering. Spannmål är grunden till allt som Lantmännen gör, men det här är första gången som Lantmännen tillverkar vodka under eget varumärke. Tack vare Lantmännen Reppes kompetens inom hållbar förädling av vete och tillverkning av dryckessprit, i kombination med lokalproducerade råvaror från våra svenska lantbrukare i regionen, kan vi erbjuda en helt unik produkt på marknaden”, säger Magnus Kagevik, chef Division Energi på Lantmännen.

Lantmännen Reppe, som är en del av Lantmännens energidivision, grundades 1876 och är idag ett av Nordens största destillerier. I sin fabrik i Lidköping förädlar Reppe vete, som används till olika produkter inom livsmedelsindustrin, bland annat dryckessprit.

”I fabriken tar vi vara på hela vetekornet, som fraktioneras ut till olika ingredienser och produkter, såsom stärkelse, gluten och dryckessprit och på så sätt går inget av vetet till spillo. Vår tillverkningsprocess ger också slutprodukten en renare smak. Lantmännens ekologiska vodka har en mjuk, ren och diskret karaktär med toner av tropisk frukt och ljust bröd”, säger Magnus Kagevik.

Lantmännen samarbetar med Mackmyra för buteljering, försäljning och distribution. Den ekologiska vodkan går under namnet Lantmännen Vetevodka och finns tillgänglig i Systembolagets beställningssortiment och på utvalda restauranger och barer med start den 4 december. Priset på Systembolaget är 249 kronor för 500 ml, alkoholhalt 40 %.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!