Kvinnor tänker mer på klimatet när de grillar än vad män gör

21 mars, 2019

Kvinnor ligger generellt långt före männen när det kommer till hållbara val vid grillen – men det är männen som grillar mest. Det visar ICA:s Grillrapport.

ICA:s Grillrapport visar att det råder stor skillnad mellan män och kvinnor när det kommer till hållbara val vid grillen. Kvinnor vill i större utsträckning än män grilla mer grönt, vego och ekologiskt samt minska på mängden kött.

”Ungefär tre av fyra kvinnor känner sig oroliga för klimatet och nästan lika många tror att det gör skillnad vilken mat vi väljer att lägga på grillen. Män oroar sig inte i samma utsträckning som kvinnorna, vilket är särskilt intressant med tanke på att det är just männen som oftast grillar i de svenska hushållen”, säger Maria Smith, chef hållbarhetsstrategi och utveckling på ICA Sverige.

För klimatet vore det alltså bättre om fler kvinnor övertog grillandet. Årets undersökning visar dock att det fortfarande är männen som står för det mesta grillandet – bara var tionde kvinna uppger att de oftast grillar i hushållet mot 74 procent av männen.

”Årets Grillrapport visar att vårt klimat faktiskt skulle må lite bättre om vi ger kvinnor större inflytande över vad som läggs på grillen. ICA vill inspirera till hållbar matglädje och uppmuntrar alla – oavsett kön – att tänka lite mer som kvinnorna i undersökningen när de grillar”, säger Lieslott Liljevik, trendanalytiker på ICA Sverige.

Det finns dock delar där kvinnor och män är överens i undersökningen. Både män och kvinnor värderar svenskt ursprung högre än att en vara är ekologisk. Om de tvingas välja föredrar 9 av 10 respondenter svenska råvaror framför ekologiska råvaror av utländskt ursprung.

Några resultat från undersökningen:

  • 74 % av männen uppger att de oftast grillar i deras hushåll, motsvarande siffra för kvinnorna är 11 %
  • Nästan tre av fyra (72 %) kvinnor är oroliga för klimatet, motsvarande siffra för männen är 56 %
  • 61 % av kvinnorna tror att det spelar roll för klimatet vilken mat vi väljer att grilla, jämfört med 44 % av männen.
  • 73 % av kvinnorna vill grilla mer grönsaker i år, mot 48 % av männen.
  • 47 % av kvinnorna vill grilla mindre kött i år, motsvarande siffra för männen är 27 %.
  • 46 % av kvinnorna uppger att de vill grilla mer vegetariska alternativ, jämfört med 25 % av männen.
  • Om de tvingas välja, föredrar 9 av 10 svenskar svenska råvaror före ekologiska av utländskt ursprung.
  • 79 % av grillande svenskar har inte använt en engångsgrill de senaste två åren. Sex av tio vill att engångsgrillar ska förbjudas.

Grillrapporten är baserad på en undersökning genomförd av Kantar Sifo bland 1 000 respondenter över 18 år, som bor tillsammans med minst en annan vuxen. Undersökningen gjordes mellan den 11 och 20 februari 2019

Ladda ner ICA:s Grillrapport

Relaterade