Foto: Lina Arvidsson

Kreativa resterkockar ska bidra till minskat matsvinn

1 oktober, 2019

Idag 1 oktober startar Resterkocken, där elever i årskurs 4-9 får tävla med sina bästa recept på mat av rester. Tävlingen, som arrangeras för tredje året i rad, syftar till att minska matsvinnet och öka kunskapen om matens hållbarhet.

”Det är viktigt att inse att slänga mat är som att slänga pengar rakt i soppåsen och ofta slängs maten helt i onödan. En barnfamilj kan spara minst 3 000–6 000 kronor per år på att minska sitt matsvinn. Förutom att det är dumt att slänga pengar är svinnet inte bra för miljön. Vi vill få barn och unga att våga smaka och lukta på maten innan den slängs. Förhoppningsvis lockar tävlingen fram kreativiteten och fantasin när det gäller att ta vara på matresterna”, säger Ann Thorén, projektledare på Sysav.

Elever i årskurs 4-9 kan tävla enskilt eller i grupp med sitt bästa restrecept. Det kan handla om att laga något smaskigt av resterna i kylen, rädda mjölken med kort utgångsdatum eller göra ett smarrigt mellanmål av grötriset i skafferiet.

Tävlingen pågår 1 oktober till 1 december. De 25 bästa bidragen tävlar om pengar och presentkort till klasskassan. Första pris är 3 000 kronor och inspiration med matkreatören Malin Broman. Övriga vinner presentkort från Matsmart.se värda 900 kronor styck.

Resterkocken riktar sig till barn och unga i grundskolan och har som mål att minska matsvinnet samt öka kunskapen om livsmedlens hållbarhet och användningsområden. Tävlingen är ett initiativ från de kommunala avfallsbolagen Sysav, NSR, Nårab och LSR med ägarkommuner samt Kungsbacka, Svenljunga och Kristianstad kommun. Projektledare är Ann Thorén.

 

Relaterade