Ekologiska och Krav-märkta äpplen av sorten Discovery. Foto: Organic Sweden

Ekologiska svenska äpplen når sällan ut i butikerna

23 september, 2021

Inför Äpplets dag 25 september är skörden i full gång hos Sveriges 37 Krav-certifierade äppelodlare. Skörden är god i år, men bara en liten del av de svenska ekologiska äpplena finns köpa i livsmedelsbutikerna – mycket blir i stället äppelmust.

 De främsta orsakerna till att det finns så lite svenska ekologiska äpplen i butikerna är brist på försäljningskanaler för ekologisk frukt och att stora grossister väljer ekologiska importerade äpplen framför svenska. Det uppger Krav i ett pressmeddelande.

 Flest Krav-märkta äpplen odlas i Skåne, som står för 90 procent av den svenska äppelskörden, men Krav-certifierade odlingar finns i 15 av Sveriges län, ända upp i Västerbotten.

Per Odén, som odlar Krav-certifierade äpplen på gården Livsträdgården i Kivik, menar att det måste bli en större medvetenhet bland konsumenterna om vad ekologisk frukt står för:

”Det är viktigt att konsumenterna frågar efter svenska Krav-märkta äpplen i butiken, om vi ska kunna ha de svenska ekologiska äpplena kvar.”

Många av de Krav-certifierade äppelodlarna gör must av sin frukt, i stället för att försöka sälja den till butik och slipper då även bekymra sig över om äpplena är tillräckligt vackra för att accepteras av uppköparna. Musten säljs ofta i gårdsbutiker, tillsammans med andra förädlade produkter från odlingarna.

”Odling av Krav-märkta frukter och bär har stort värde, inte minst för den biologiska mångfalden. Runt ekologiska odlingar finns 50 procent fler arter av växter, bin och andra pollinatörer”, säger Anita Falkenek, VD på Krav.

En stor del av de Krav-certifierade äppelodlarna har listat sig på Kravs äppelodlarguide, där konsumenter länsvis kan söka efter gårdar där de kan köpa ekologiska äpplen.

Kravs äppelodlarguide

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!