Svenskarnas godisintag har ökat under pandemin. Foto: Carina Malm

Konsumtionen av skräpmat har ökat under pandemin

3 maj, 2021

36 procent av svenskarna har ökat sitt intag av olika skräpmatsprodukter sedan covid-19 bröt ut, det visar en Sifo-undersökning på uppdrag av WW ViktVäktarna. Det är intaget av godis samt kakor och bakverk som ökat mest. Även chips och snabbmat, som pizza och hamburgare, har konsumerats mer nu än innan pandemin. Den negativa hälsotrenden är tydligast bland kvinnor och unga.

Flest (14 %) uppger att de äter mer godis, kakor och bakverk nu och nästan lika många (13%) äter mer chips och snacks. Drygt var tionde (12 %) äter snabbmat som pizza och hamburgare mer frekvent.

Samma undersökning visar att 36 procent av svenskarna har gått upp i vikt det senaste halvåret. 40 procent av kvinnorna och 32 procent av männen uppger detta. 17 procent har gått upp två till sju kilo under de senaste sex månaderna.

”Att svenskarnas övervikt och fetma ökar inom nästan samtliga åldersgrupper i Sverige såg vi redan innan pandemin. Men med hemmajobb och studier på distans ökar stillasittandet, småätandet och därmed övervikten ytterligare. Det är en oroväckande utveckling”, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

Fler kvinnor (41 %) än män (32 %) har ätit mer skräpmat sedan pandemin bröt ut. Kvinnorna har ökat intaget av kakor och bakverk medan männen främst äter mer chips och andra snacks. Jämför man åldersgrupperna framgår att de yngre i mycket större utsträckning ökat intaget av olika skräpmatsprodukter. 49 procent av svenskarna i åldrarna 16-35 år äter mer av olika näringsfattiga livsmedel nu, jämfört med 28 procent av dem som är 56-79 år.

Från undersökningen:
Vad av följande har du ätit mer av sedan covid-19 bröt ut i Sverige i mars 2020? (flerval ok)
Godis 14%
Kakor/bakverk 14%
Chips/snacks 13%
Snabbmat som pizza och hamburgare 12%
Alkohol 8%
Läsk 8%
Glass 7%
Annat 5%
Inget av ovan 55%
Vej ej 6%

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!