Konsumenterna vill veta vad alkoholdrycker innehåller

7 mars, 2019

Konsumentföreningen Äkta vara har startat en namninsamling för att få EU att införa krav på ingrediensförteckningar på öl, vin och sprit. Nu är tanken att kampanjen ”In Vino Veritas” ska spridas till övriga EU-länder.

Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson förklarar varför det inte behövs någon ingrediensförteckning på alkoholhaltiga drycker:

”Allt beror på att EU 1979 inte lyckades besluta om hur märkningsreglerna för drycker med mer än 1,2 volymprocent alkohol i skulle se ut. Och sedan dess har man låtit saken bero. De senaste åren har dock Europaparlamentet och konsumenter runt om i Europa drivit på för att EU-kommissionen ska se över alkoholdryckernas undantag från märkning.”

2017 medgav kommissionen att det saknas ”objektiva skäl” som motiverar avsaknaden av uppgifter om ingredienser och näringsinformation på alkoholhaltiga drycker, men istället för att ta bort undantaget beslutade man att ge alkoholindustrin i uppdrag att själv bestämma hur märkningen skulle se ut. Branschens förslag är dock långt i från acceptabelt, eftersom det innehåller en rad nya undantag som i princip innebär att de fortsatt ska slippa deklarera ingredienserna (läs mer här).

”Kommissionen överväger just nu om de ska acceptera branschens förslag. Det måste vi stoppa. Det är inte rimligt att det ska vara upp till tillverkarna att bestämma vad som ska deklareras”, säger Björn Bernhardson.

”Det nuvarande undantaget är både ologiskt och oacceptabelt. Därför kräver vi att EU-kommissionen snarast tar bort det och inför krav på ingrediensförteckningar även på alkoholdrycker.”

Förhoppningen är att namninsamlingen, som går under namnet In Vino Veritas, ska sprida sig till andra länder i EU och att konsumentorganisationer runt om i Europa ska ställa sig bakom kampanjen. Hittills har Sveriges Konsumenter och Vi Konsumenter ställt sig bakom kampanjen.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!