Foto: Kiviks Musteri

Klimatförändringarna påverkar landets äppelodlare

10 augusti, 2020

Nu börjar äppelskörden runt om i landet. Odlingarna påverkas av klimatförändringarna och i maj frös många äppelblommor sönder. På Kiviks Musteri ser man ändå med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

”Det onormala har blivit det nya normala. Vad vi tidigare kallade ett normalår sker nu allt mer sällan”, säger Jan Fleming Jensen, odlingschef på Kiviks Musteri.

Som en av landets största äppelodlare samarbetar Kiviks Musteri med Sveriges Lantbruksuniversitet för att utveckla nya äppelsorter anpassade efter klimatförändringarna.

”Sverige har en fantastisk råvara i äpplet och vi tror att kunskapsutbytet mellan odlare och forskning är viktigt för att säkra en framtida hållbar odling”, säger Jan Fleming Jensen.

I Kivik har man odlat äpplen i över 130 år och ser med viss tillförsikt positivt på årets äppelskörd.

”Vi har över 100 000 äppelträd, odlar många olika sorter och har odlingar på båda sidor av Skåne, vilket spridit frostrisken något. Vi kommer att ha svenska äpplen i butikerna även i år, men vi ser tydligt skador i form av så kallade slipsar, skönhetsfel, orsakade av frosten”, berättar Jan Fleming Jensen.

Den svala julimånaden har gjort att äpplena fått mogna långsamt och därmed utvecklat en bra arom. Nu hoppas landets äppelodlare på en varm höst med kalla nätter, som ger äpplena fin färg och ännu bättre smak.

 

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!