Klimatberäknade måltider ska minska Nordrests utsläpp

18 november, 2021

Restaurangföretaget Nordrest inför klimatberäkning av alla måltider på menyn i sina 100 restauranger. Målet är att uppmuntra till klimatsmarta val och bidra till minskade CO2eutsläpp. Åtgärden förväntas leda till en minskning av företagets CO2e-utsläpp med cirka 5 000 ton per år, vilket motsvarar utsläpp från cirka 2 miljoner mil med bil.

Nordrest kommer att använda Klimatos verktyg som beräknar klimatpåverkan som CO2e per måltid. Beräkningarna baseras på certifierade klimatdata och WWF:s riktlinjer för hållbara måltider och konceptet One Planet Plate. Redan i augusti 2020 infördes klimatberäknade menyer på de fem restauranger som Nordrest driver på Volvo Cars.

”Vi vill vara drivande i branschen när det gäller både koncept och hållbarhet. Det är fortfarande ovanligt bland restauranger att klimatberäkna hela menyn hela tiden. Vi har sett positiva resultat i de restauranger där vi redan har klimatberäknade menyer, därför inför vi det nu överallt”, säger Michael Bühring, VD på Nordrest.

Nordrest serverar i cirka 50 000 måltider per dag. Om varje restaurang kan bidra till att sänka den genomsnittliga klimatpåverkan per måltid från 2,0 kg CO2e till 1,5 kg, betyder det att utsläppen kan minskas med cirka 5 000 ton CO2e på ett år. En genomsnittlig skandinavisk måltid har idag ett utsläpp på 1,7 kg CO2e. Enligt WWF/One Planet Plate måste vi ner till 0,5 kg CO2e per rätt för att nå målet i Parisavtalet.

”Tillsammans med Nordrest har vi nu möjligheten skapa positiv påverkan i stor skala. Eftersom Nordrest har så många och olika typer av restauranger kan vi inspirera skolelever så väl som restauranggäster till att göra mer klimatsmarta val”, säger Christoffer Connée, Co-founder & Head of Business Development på Klimato.

Nordrest övriga aktiviteter för minskade utsläpp från maten som serveras:

• Öka mängden vegetabilier och minska mängden animalier på tallriken.
• Utgå från närodlat, säsongsanpassat och hög andel vegetabilier när menyerna komponeras.
• Presentera det vegetariska alternativet först i menyn och på bufféer.
• All mat på samma tallrik – ingen separat assiett till sallad, vilket gör det lättare för gästerna att äta enligt tallriksmodellen samtidigt som det minskar matsvinnet.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!