Kasper Kleihs är Årets Konditor 2021.

Kasper Kleihs vinner Årets Konditor 2021

15 november, 2021

Kasper Kleihs tar hem guldmedaljen i Årets Konditor 2021, tillika svenska mästerskapen för professionella konditorer. Kasper tolkade temat Fenomen utifrån olika väderfenomen, från lugnet före stormen till full storm och cyklon. Det spektakulära konceptet blandat med imponerande hantverksskicklighet fick juryn på fall. Tävlingen avgjordes inför publik och via livesändning från Stockholmsmässan 12 november.

Under två intensiva dagar kämpade fem finalister om titeln Årets Konditor 2021 utifrån temat Fenomen. De tävlande hade totalt tio timmar på sig att skapa 5 tårtor, 30 bakelser i 3 olika varianter samt 10 tallriksdesserter. Segrare blev Kasper Kleihs 27 år, till vardags konditor på restaurang Etoile i Stockholm, som nu kan titulera sig Årets Konditor och svensk mästare för professionella konditorer. Kasper är Head Pastry Chef i Swedish Culinary Team och tog 2020 en silvermedalj i Culinary Olympics.

På andra plats kom Andreas Modd, som arbetar på Chokladhuset i Nynäshamn och bronset gick till Jimmy Wollberg, Olofstorp, som driver Berzelii choklad och arbetar på Yrgo.

Juryns motivering:

Med årets vinnare får vi se en tolkning på temat Fenomen som är helt fenomenal. Med fokus och målmedvetenhet har vinnaren med stor hantverksskicklighet och precision i världsklass, levererat ett elegant bord där alla sinnen och element får ta plats i ljuset.”

Kasper Kleihs tävlingsbidrag:

Tårta: Stormen
Den spektakulära tårtan “Stormen” är inspirerad av ett regnigt väder med sin droppliknande form och en trombdektor på toppen. I ”Stormens” inre finns stora smaker i en krämig mandelbavaroise och choklad, täckt av svartvinbärsglaze.

Bakelse 1: Halo
Det optiska fenomenet ”Halo” lyser i en cirkel av ljus och representeras av en krämig vaniljbavaroise kombinerad med sötma från persika och frisk citronganache.        

Bakelse 2: Norrsken
I bakelsen ”Norrsken” finns åkerbär och vildhallon som står för bakelsens syrlighet, kombinerat med en len mjölkchoklad och hasselnötspannacotta.

Bakelse 3: Slutet på regnbågen
I bakelsen ”Vid regnbågens slut” finns en smakstark sammansättning av syrliga tendenser från lime, kryddigheten från halländsk fläder och söt blåbärssylt, allt på en havrebotten.

Tallriksdessert: Cyklon
I en varm brynt smörkaka med både äppelkompott, äppelsås och äppelglaze och med en syrlighet från yoghurten och citronmarängen är tallriksdesserten uppbyggd likt en cyklon.

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!