Kändisarna som svenskarna helst bjuder in till julbordet

3 december, 2021

Branschorganisationen Livsmedelsföretagen har frågat 1500 svenskar vilken känd svensk person man helst vill bjuda in till julbordet. Ny favoritkändis vid svenskarnas julbord är tv-kocken och årets julvärd Tareq Taylor medan förra årets vinnare Anders Tegnell halkar ner till nionde plats.

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Livsmedelsföretagen har via Demoskop frågat 1 473 svenskar ”Vilken känd svensk person som har varit aktuell under senaste året skulle du helst bjuda in till ditt julbord?”. Årets favorit är Tareq Taylor, krögare, tv-kock och aktuell som julvärd i SVT, som med 10 procent av rösterna kniper förstaplatsen med minsta möjliga marginal från före detta statsminister Stefan Löfven (S) med 9 procent. På tredje plats kommer en annan av Sveriges mest kända politiker, riksdagsledamoten Hanif Bali (M), som åtta procent av svenskarna vill bjuda på julbord.

En nykomling på årets topp-5 lista är Agnes Wold, överläkare och professor i bakteriologi, som med fem procent av rösterna tar fjärdeplatsen före Anders Hansen, läkare, programledare och författare, som behåller sin femteplats från 2020. Förra årets favoritgäst Anders Tegnell halkar ner till en niondeplats, medan förra årets trea Carina Bergfeldt återfinns på plats 10.

Delar man upp svenskarna i olika ålderskategorier bekräftas Tareq Taylors breda popularitet. 40-49-åringar, 50-64 åringar och 65+ har alla Taylor som favoritgäst till julbordet. Det enda undantaget är 18-39 åringar som helst vill bjuda Stefan Löfven.

”Att Tareq blev årets favoritgäst vid julbordet är inte så konstigt. Förutom att han ska vara julvärd på SVT och är med i flera stora tv-program så är han ju dessutom oerhört charmig. Och att ha en väldigt skicklig kock redo att rycka in om julskinkan skulle haverera är det nog många som kan tänka sig. Då är det kanske lite mer överraskande att Stefan Löfven och Hanif Bali tar plats två och tre. Men det har ju utan att överdriva varit ett väldigt politiskt år och båda är på väg ut. Så man kanske tänker sig att Stefan och Hanif lagom till ris à la Maltan bjuder på en och annan smaskig historia från maktens korridorer, säger Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen.

Årets resultat

1. Tareq Taylor 10%
2. Stefan Löfven 9%
3. Hanif Bali 8%
4. Agnes Wold 5%
5. Anders Hansen 4%
6. Zlatan Ibrahimovic 4%
7. Jonas Gardell 4%
8. David Sundin 4%
9. Anders Tegnell 4%
10. Carina Bergfeldt 3%

”Med de här tio personerna har du en gästlista som vilken festfixare som helst skulle vara stolt över. Sport, vetenskap, politik, journalism, humor för både äldre och yngre, måltidskonst och läkekonst. Precis som på julbordet finns det något för alla. Och som avslutning på den här garanterat livliga julfesten kan citatmaskinen Agnes Wold lugna sällskapet med att det är ”meningslöst att städa”, säger Jimmy Sandell.

Webbndersökningen genomfördes av Demoskop på uppdrag av Livsmedelsföretagen 9-15 november. Antal intervjuade: 1 473 personer, 18 år och äldre.

Hela undersökningen kan laddas ner här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!