Nu får Löfbergs kaffeproduktion fler och nya användningsområden. Ett samarbete med Sculptur har resulterat i världens första 3D-printade kaffebar gjord av återvunnet avfall.

Kaffeavfall får nytt liv som 3D-printade möbler

21 januari, 2021

Det dricks enorma mängder kaffe i Sverige varje dag och nu kan kaffeproduktionen få fler och nya användningsområden. Världens första 3D-printade kaffebar gjord av återvunnet avfall väcker stort intresse på en Ica-butik i Sälen.

”Det här är ett led i vår cirkulära omställning där målet är att generera noll avfall. Det handlar om att använda alla resurser i värdekedjan fullt ut för att minska påverkan på klimat och miljö, och för att lyckas med detta är vi beroende av samarbeten som det här”, säger Anders Thorén, kommunikationschef på Löfbergs.

Sculptur är ett nystartat svenskt företag som har specialiserat sig på 3D-printning med återvunna material. Utvecklingsarbetet med den nya kaffebaren har pågått under ett drygt halvår och tillsammans med Löfbergs har Sculptur hittat en lösning där man använder restströmmar i kafferosteriets produktion, till exempel kaffebönans silverhinna och de stora big bags som mycket av råkaffet levereras i.

”Materialframställningen har varit den stora utmaningen, men nu har vi hittat en sammansättning som gör att vi kan printa produkter som sticker ut designmässigt och som inte behöver kosta mer än dagens lösningar. Det är två framgångsfaktorer för den här typen av hållbara produkter”, säger Glenn Mattsing, VD på Sculptur.

Den första 3D-printade kaffebaren gjord av återvunnet avfall levererades nyligen till Lilla Ica Lindvallen i Sälen.

Som ett led i den cirkulära omställningen har Löfbergs startat Circular Coffee Community, ett initiativ där Löfbergs bjuder in konsumenter, företag och andra för att tillsammans hitta lösningar som bidrar till en cirkulär kaffebransch med noll avfall.

”Idag betalar många för att bli av med sitt avfall, kan vi istället använda avfallet som råmaterial till nya produkter får det plötsligt ett värde vilket är en förutsättning och viktig drivkraft i den cirkulära ekonomin”, säger Anders Thorén.

Mer om Circular Coffee Community

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!