Italienskt är favoriten när svenskarna lagar utländsk mat

31 oktober, 2019

I en ny undersökning om svenskarnas inställning till utländsk mat uppger sex av tio att de vill lära sig laga mat från andra länder. Samtidigt verkar det vara specifikt Italien som kan utmana den svenska husmanskosten – nästan hälften av alla svenskar tycker att Italien har den godaste maten och en majoritet lagar ofta mat från landet själva.

”Undersökningen bekräftar något som City Gross har sett, konsumenter gillar mat från alla världens hörn men vill inte nödvändigtvis lämna Sverige för att göra en matresa. Det ställer så klart nya krav på landets matkedjor att ha ett brett utbud och erbjuda spännande alternativ till traditionella råvaror och produkter”, säger Sara Ekman, som är matkreatör på City Gross.

I en Sifo-undersökning på uppdrag av City Gross gavs deltagarna möjlighet att utse upp till tre länder, som de anser har godast mat. På första plats kom Sverige (52%), tätt följt av Italien (48%) och därefter Thailand. 23 procent har angett att Grekland har godast mat.

”Undersökningen visar även att 61 procent ofta lagar mat från Italien. Många tycker alltså om maten och lagar den gärna själv. Därför har vi själva satsat på ett eget premiummärke med bland annat produkter från italienska producenter för att möta efterfrågan”, säger Cecilia Nilsson, ansvarig för Bergendahls Foods egna märkesvaror.

8 av 10 tycker att den goda smaken är det som utmärker maten från deras favoritmatland, men det är också viktigt att maten är fräsch (41%). Kvinnor lägger större vikt vid att maten från deras favoritmatland är sund (29%) än män (22%).

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!