”Otroligt, det trodde vi inte. Nu väntar vi bara på att trycka på knappen för att starta produktionen. Drömmen för produkten är att den finns på var mans bord”, säger Benny Tjelvling i det vinnande laget Nytt & Nyttigt. Foto: Liza Simonsson

Innovativt, hållbart och svenskt prisat på Ät!Stockolm

1 december, 2020

Supercrêpe/Galette tog hem segern i Ät!Stockolm, en matinnovationstävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror. Den vinnande produkten görs av en ekologisk och glutenfri mix på bovete, havre och gråärta.

”En välsmakande produkt med hållbar balans i hela värdekedjan. Intressant kombination av råvaror. Helt enkelt en mix som passar i hemmaköket, på fina restaurangen och i effektiva storkök.”

Så lyder juryns motivering till segern i Ät!Stockholm, som avgjordes den 27 november i Södertälje. Teamet bakom den vinnande produkten Supercrêpe/Galette heter Nytt & Nyttigt och består av företagen Tjelvling Fun-Foods AB, MixWell AB och Hasta Eco.

Andra pris gick till laget A20 för Tempeh Husman av ekologiska gula ärtor från Öland och gråärtor från Närke.

På tredje plats kom Vegansk steksmet av ekologisk sötlupin, gråärta samt lökconfit från laget Jordnära mat.

Publikens pris gick till den hallon- och lingonbaserade drycken Bårgång från laget Törst.

De tre jurygrupperna, som bedömde smak, respektive marknadspotential och hållbarhet, leddes av Frida Ronge, Culinary Director, TAK, Mattias Dernelid, produktchef, Smakriket Grönsakshallen Sorunda samt Jens Berggren, hållbarhetsexpert på LRF.

Bakom Ät!Stockholm står Södertälje kommun och Region Stockholm samt Länsstyrelsen i Stockholms län och näringslivsprojektet MatLust vars syfte är att bidra till en lönsam och hållbar livsmedelsnäring i Stockholmsregionen. Målgrupp för tävlingen är små och medelstora livsmedelsföretag som är förädlare, råvaruproducenter eller matlagare.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!