IKEA:s satsning på vegetariskt sätter även spår på julbordet

14 november, 2018

Torsdag den 15 november öppnar IKEA:s julbord, som är ett av de största i landet. Förra året serverades över 400.000 tallrikar. Årets julbord innehåller ännu fler vegetariska julrätter, till exempel grönkålsgratäng och marinerade morötter.

Under de senaste åren har IKEA satsat stort på fler vegetariska rätter i sitt normala utbud, något som även märks på julbordet. I år serveras nya vegetariska rätter, som grönkålsgratäng, lingonpaj, samt rå grönkåls- och rödbetssallad, tillsammans med tidigare års rätter, bland annat senapsgravad tofu, marinerade morötter och sallad på sockerbeta och äpple. IKEA:s vegetariska rätter kan innehålla mejeriprodukter och ägg, till skillnad mot vegansk mat. 

Andra nyheter på årets julbord är fler laktos- och glutenfria rätter samt ett utökat dessertbord. 

Julbordets mer traditionella rätter görs av svensk köttråvara och MSC/ASC-certifierad fisk. Likt tidigare två år kommer köttråvaran i prinskorvarna från grisar som betat utomhus i Västergötland. IKEA har även valt att enbart servera ekologiska, svenska ägg.

”Det är ett stort förberedelsearbete som pågår under hela året för att ta fram det perfekta julbordet. Bland det roligaste är att ta fram mer hållbara, vegetariska rätter som smakar jul. Tillsammans med leverantörer och medarbetare experimenterar vi fram de perfekta recepten”, säger Jens Thunström, ansvarig för rätterna som serveras i restaurangerna. 

Favoriträtterna på förra årets julbord på IKEA var: 

  1. Janssons frestelse
  2. Julskinka
  3. Rotfruktsgratäng

Carina Malm

 

 

Jerry Pettersson
About the author

Redaktör
jp.press@comhem.se

Relaterade