Ann Holster är ansvarig för Ikea Sveriges restaurangverksamhet.

Ikea har börjat skörda sin egen cirkulärt odlade sallad

28 mars, 2019

Ikea har skördat och serverat sin första egenodlade sallad. Salladen odlas i containrar utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg i ett cirkulärt kretslopp.

Sen några veckor tillbaka är odlingscontainrar på plats utanför varuhusen i Malmö och Helsingborg. Inuti vad som ser ut som en traditionell fraktcontainer gömmer sig en högteknologisk odling med 3 600 salladsplantor på 30 kvadratmeter. Det är ett ettårigt test där Ikea samarbetar med Bonbio, som är expert på cirkulär odling. Syftet är att få lärdomar om hur odlingscontainrar kan hjälpa Ikea-varuhus att servera mer hållbart odlad mat.

”Det är väldigt kul att äntligen kunna servera vår egen sallad. Den är färsk, krispig och smakar lite mer än vanlig sallad. Vi kommer börja servera salladen i våra personalmatsalar men hoppas kunna erbjuda den till våra kunder snart”, säger Ann Holster, ansvarig för Ikea Sveriges restaurangverksamhet.

Containern har fyra våningsplan med sallad i olika storlekar. Frön sätts i omgångar, så det finns hela tiden sallad som kan skördas. Under växtprocessen behövs inga bekämpningsmedel eftersom odlingen sker i ett slutet system.

”Våra hortonomer ställer in alla viktiga parametrar som behövs för att salladen ska växa optimalt, till exempel temperatur, ljus, vatten, näring och koldioxidhalt. De första veckorna av odlingen har gått väldigt bra”, säger Fredrik Olrog, VD på Bonbio.

Salladens rötter växer i vatten med flytande växtnäring som utvinns från organiskt avfall vid biogasanläggningen i Helsingborg, bland annat matavfall från Ikeas restauranger. Tack vare den hydroponiska och vertikala odlingsmetoden behövs 90 procent mindre vatten och mindre än hälften av ytan än vad konventionell odling hade krävt. Andra fördelar är att odlingen är närodlad och att man kan skörda året runt oberoende av väder och årstider.

”Senast 2030 ska vi på Ikea vara klimatpositiva. Då livsmedel svarar för en stor del av världens koldioxidutsläpp behöver även vi hitta nya lösningar på hur vi kan odla mat på ett mer hållbart sätt. Att testa odla sallad i containrar är en del av detta, säger Catarina Englund, innovationsansvarig inom hållbarhet på Ingka-koncernen.

 

Relaterade