Ica spar 67 ton plast om året med nya tråg till hamburgare

21 januari, 2021

Ica byter förpackning till sina egna hamburgare och går från plasttråg till ett pappersbaserat tråg bestående av fiber av björk, gran och tall. I och med förändringen minskar plastanvändningen med över 80 procent per tråg och totalt med över 67 ton om året.

Den nya förpackningen kommer att användas för sju av Icas egna hamburgare och finns i butik från och med början på februari.

Emilie Hansson, hållbarhetsstrateg på Ica, säger att bytet ligger i linje med kedjans hållbarhetsarbete:

”Ica har satt upp ett mål om att alla plastförpackningar för våra egna märkesvaror ska vara tillverkade av återvunnen eller förnybar råvara till 2030 och den förändring vi nu genomför tillsammans med de vi redan gjort gör att vi skapar ett allt mer cirkulärt och hållbart plastsystem.”

De nya förpackningarna för Icas egna hamburgare består av ett tråg av pappersfiber, där mer än 95 procent utgörs av råvara från Norden, en plastinnerfilm samt en toppfilm av plast. Tråget av pappersfiber sorteras som pappersförpackning och de två plastfilmerna sorteras som plastförpackning. Förpackningen är framtagen på ett sätt som gör det enkelt att separera plasten från pappersförpackningen.

Under 2021 kommer en rad ytterligare köttdetaljer att förpackas i samma typ av förpackningar.

”Vi på Ica jobbar ständigt med att utveckla och förbättra våra förpackningar för att minska plaståtgången och öka andelen återvunnen eller förnybar råvara utan att kvalitet eller hållbarhet på produkterna påverkas. Detta i kombination med att fler och fler blir bättre på att sortera och lämna in sina förpackningar är viktiga steg mot ett mer hållbart samhälle”, säger Sofia Erixson, senior förpackningsutvecklare på Ica.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!