Ica plastbantar sortimentet av färska örter

7 november, 2019

Ica tar bort plastförpackningarna till sina krukodlade örter. Den plastbantade lösningen, som har tagits fram av odlaren Spisa Smaker, utesluter nästan all plast i både odling och slutprodukt.

Det är tre olika delar av örtförpackningen som byts ut. Plastkrukorna ersätts med en växtfiberbaserad lösning, plastbrättet som örterna distribueras i ersätts med ett i papp och plastpåsen runt örten byts ut till en påse som kan sorteras som papper.

Den första produkten med den nya förpackningen är ekologisk basilika med varumärket I love eco. Mängden plast runt basilikan minskar med cirka 11 ton per år. När hela örtsortimentet har fått den nya plastbantade lösningen räknar Ica med att spara cirka 55 ton plast per år, vilket beräknas minska mängden koldioxid med 204 ton.

”Jättekul och ett stort steg framåt att vi nu kan byta ut i stort sett all plast runt våra örter. Detta ligger helt i linje med vår plaststrategi, som bland annat innebär att alla förpackningar ska gå att återvinna år 2022, och att våra förpackningar ska vara gjorda av återvunnen plast, alternativt vara av fossilfri råvara senast år 2030”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på ICA Gruppen.

Den nya förpackningen har tagits fram av Spisa Smaker.

”Vi på Spisa Smaker är glada att kunna ta fram den här lösningen till Icas örter. Vi flyttar successivt fram våra positioner genom att bland annat ta fram ekologiska alternativ, avsevärt reducera vårt koldioxidavtryck av fossil uppvärmning och välja bort plastförpackningar”, säger Jonna Hansson, VD i Spisa Smaker.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!