Tomas Emanuelz Ica Maxi tv och Mattias Gemborg, Agtira

Ica Maxi Sundsvall först med vertikalodlade gurkor i butik

2 maj, 2022

Ica Maxi Birsta i Sundsvall är först med att erbjuda sina kunder gurkor som vertikalodlas inne i butiken med hjälp av food tech-företaget Agtiras odlingssystem InStore.

På den cirka 90 kvadratmeter stora ytan, där Ica Maxi-butiken i Sundsvall tidigare haft ett minihus/lekland, har food tech-företaget Agtira det senaste året låtit bygga upp ett stort växthus. Där kommer det att odlas gurka året om, som ska säljas i butiken. Den 28 april var det dags för invigning.

”Jag är övertygad om att det här är framtiden! Varför odla i andra länder och sen tvinga grönsakerna att vara med om alla dessa transporter? Det är fantastiskt roligt att vara först med detta! Jag vill att Ica Maxi Birsta ska vara tidigt på bollen när det gäller miljöfrämjande innovationer, så det här känns riktigt bra”, sa Tomas Emanuelz, som driver Maxi-butiken.

Agtiras VD Mattias Gemborg var också närvarande vid invigningen:

”Med vårt system InStore är vi först i världen med att erbjuda vertikalodling av gurka inomhus direkt i butik. Vi besitter en unik kompetens när det gäller vertikalodling och kan leverera ett färdigt system med minimal inverkan på miljön – med stor driftsäkerhet. Som första aktör i branschen erbjuder vi ett helhetskoncept som omfattar både anläggning, mjukvara och support.”

Med hjälp av AI, artificiell intelligens, får man exakt rätt mängd vatten och luftfuktighet, temperatur och ljus för att gurkorna ska växa. Med hjälp av AI kan man också se till att volymerna anpassas efter kundernas behov som varierar under året. Därmed kan också svinnet minimeras.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!