Fotograf Marcus Lawett

Ica lanserar matkasse med klimatberäknade recept

19 februari, 2020

Ica lanserar den nya matkassen Klimat, som innehåller recept med liten klimatpåverkan. Matkassen är inspirerad av WWF:s One planet plate och recepten är klimatberäknade utifrån RISE klimatdatabas. Råvaror, förädling och transport är inräknade i den totala klimatpåverkan. I genomsnitt innehåller varje portion 0,5 CO2-ekvivalenter, vilket är det riktmärke som WWF satt upp för att möta Paris-avtalets 1,5-gradersmål.

”Vi vet att klimatet är en viktig fråga för många i Sverige men det är inte alltid lätt att veta hur stor klimatpåverkan maten vi äter har. Med Icas nya matkasse Klimat gör vi det enkelt för människor att välja god och lättlagad mat som dessutom är bra sett ur ett klimatperspektiv”, säger Kerstin Lindvall, hållbarhetsdirektör på Ica.

Icas matkasse Klimat består av fyra middagar för fyra personer och innehåller en kycklingrätt, en fiskrätt och två vegetariska rätter, som är framtagna av Icas kockar.

”Hur maten vi äter påverkar klimatet är en fråga som vi på Ica är väldigt engagerade i och vi arbetar kontinuerligt för att hitta sätt att minska vår egen och våra kunders klimatpåverkan. Att vi nu lanserar Icas matkasse Klimat är ytterligare ett sätt för oss och våra kunder att tillsammans bidra till att minska klimatpåverkan från maten vi äter”, säger Kerstin Lindvall.

I en ny Sifo-undersökning, som Ica har genomfört, uppger 3 av 4 av de boende i Sverige att de skulle vilja att det var enklare att handla mat med liten klimatpåverkan och 69 procent anser att det är viktigt att maten de äter har liten klimatpåverkan.

56 procent uppger att de en gång i månaden eller oftare tänker på vilken klimatpåverkan maten har som de äter. Bland kvinnor är siffran 67 procent och motsvarande siffra bland män är 48 procent. 57 procent uppger att de har liten eller ingen kunskap alls om vilken klimatpåverkan maten de äter idag har.

Se resultaten från Icas Sifo-undersökning här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!