Ica lanserar ett svenskt alternativ till halloumi

2 december, 2019

Ica lanserar en svensk variant av den cypriotiska osten halloumi i samarbete med Norrmejerier. Produkten görs av norrländsk mjölk och är en del i Icas arbete för att öka produktionen av svensk mat.

”Att Ica tillsammans med de norrländska bönderna kan lansera ett svenskt alternativ till halloumi är ett viktigt bidrag för att visa på möjligheterna med förädling av svensk råvara. I en tid av oro för folkhälsoutmaningar och miljöproblem känns det viktigt att ytterligare investera i de svenska bönderna, som är ledande inom klimat och miljö”, säger Anders Svensson, VD ICA Sverige.

Produkten kommer att tas fram vid Norrmejeriers mejeri i Umeå, vilket innebär en investering i en ny ysteri- och förädlingsanläggning. Osten kommer att bestå till 100 procent av norrländsk mjölkråvara och uppges få samma karaktär som det cypriotiska originalet. Försäljningen startar vid mitten av september nästa år och Icas mål att sälja runt 350 ton om året.

”Halloumin är idag en storsäljare och har blivit självklar på många grillfester, picknickar och familjemiddagar. Det finns idag flera svenska varianter, men för att ta upp konkurrensen med de cypriotiska ostarna har vi letat efter en större aktör att samarbeta med, så att vi kan få volymer och bra pris. Det har känts viktigt för oss att kunna erbjuda ett alternativ som inte bara smakar gott, utan också känns bra i magen ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Anders Svensson.

Norrmejerier är Sveriges nordligaste mejeriförening och ägs av mjölkbönderna i Norrbottens, Västerbottens och delar av Västernorrlands och Jämtlands län. Enligt Norrmejeriers VD Anders Fredriksson innebär samarbetet med Ica att föreningen kan stärka sin betalningsförmåga till de norrländska mjölkbönderna.

”På Norrmejerier är vi stolta över vårt Norrland och att med den här satsningen kunna erbjuda människor över hela landet en del av det norrländska mathantverket och samtidigt stärka den norrländska mjölkproduktionen gör oss väldigt glada”, säger Anders Fredriksson.

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!