HKScan ska minska mängden plast med flera miljoner kilo

23 oktober, 2020

Senast 2025 ska samtliga HKScans förpackningar vara återvinningsbara. Samtidigt kommer företaget att minska förpackningarnas klimatavtryck med 20 procent och minska plastanvändningen med 20 procent jämfört med 2019. Totalt kommer plastanvändningen minska med flera miljoner kilon. Det uppger bolaget i ett pressmeddelande.

”Vi undersöker och experimenterar med nya förpackningsmaterial, minskar mängden föpackningsmaterial och säkerställer att materialen går att återvinna”, säger Jalliina Järvinen-Teräsvuori, ansvarig för strategisk utveckling av förpackningar på HKScan.

Hon säger att det inte alltid är enkelt att utveckla hållbara förpackningar, en förpackning kan till exempel ge ett lägre klimatavtryck men samtidigt vara svårare att återvinna.

”I tillägg till våra egna mål, så drivs vårt arbete av konsumenternas förväntningar, landsspecifik lagstiftning och EU-lagstiftning samt ökande avgifter för återvinning och sophantering. Innovationer och samarbeten behövs för att göra förpackningar mer hållbara på flera plan.”

HKScan uppger att bolaget har minskat sin plastanvändning med cirka 1,5 miljoner kilo 2017-2019. I Sverige har bolaget sedan flera år tillbaka kontinuerligt arbetat med att minska sina förpackningars klimatbelastning, både genom att se över förpackningsmaterial och minska mängden material. Under 2019 gjordes även ett omfattande arbete med att utesluta all svart plast (som inte går att återvinna) i bolagets förpackningar i Sverige och Finland.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!