Gustav Johansson, kokboksförfattare och bloggare som driver Sveriges mest besökta veganska matblogg, Jävligt Gott. Foto: Frida Ström Photographer AB

Hemköp vill visa matens klimatpåverkan med vegorecept

25 januari, 2021

För att öka medvetenheten om matens klimatpåverkan har Hemköp tagit fram recept på vegetariska varianter av klassisk vardagsmat tillsammans med Gustav ”Jävligt Gott” Johansson. Rätterna har klimatberäknats av RISE.

Vardagsmaträtter som fiskpinnar, pannkakor, pasta carbonara och köttbullar har utvecklats till nya vegetariska rätter av Gustav Johansson, kokboksförfattare och bloggare som driver Sveriges mest besökta veganska matblogg, Jävligt Gott. I recepten finns vegetariska ersättare som tofu, havredryck, ”parmesan” av cashewnötter och vegofärs.

”Det är väldigt roligt att få göra gemensam sak med Hemköp i detta. Vi vill visa att mer klimatvänlig mat inte alls behöver vara konstig eller annorlunda, utan välbekant och jävligt god”, säger Gustav Johansson.

RISE klimatberäkning av fem vanliga vardagsrätter visar att vegetarisk pasta carbonara har 66 procent lägre klimatavtryck än carbonara med bacon av fläskkött. Köttbullar med potatis och lingon får 91 procent lägre klimatavtryck, om man i stället använder vegetarisk färs.

”Vi vill på ett inspirerande sätt visa hur man kan göra mindre ändringar, utan att tumma på smaken, men ändå få ett betydligt lägre klimatavtryck”, säger Desiré Cichy, hållbarhetsansvarig Hemköp.

Traditionellt recept Vegetariskt recept Skillnad *
kg CO2E/portion kg CO2E/portion Kött jmf. vego
Köttbullar med potatis och lingon 3,3 0,3 91%
Boeuf Bourguignon 5,3 0,6 88%
Pannkakor med sylt och grädde 0,6 0,1 78%
Pasta Bolognese 2,4 0,8 68%
Pasta Carbonara 1,1 0,4 66%

* Skillnaden avser procentuell minskning i klimatavtryck när traditionellt recept ersätts av vegetariskt.

Alla recept finns här

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!