Vinnarna av Änglamarkspriset 2019: Fr v Eimy Cabrera Tavera, Ulrika Lorensson och Mathias Svensson.

Havstenssunds Ostron vinner Änglamarkspriset 2019

3 september, 2019

Svenska folket och Änglamarksprisets jury har röstat fram Havstenssunds Ostron på västkusten till vinnare av Änglamarkspriset 2019. Enligt juryn visar företagets ostronodling tydligt att matglädje och hållbarhet går hand i hand.

För 15 år sedan startades Havstenssunds Ostron av Ulrika Lorensson och Mathias Svensson, som påbörjade försök med att få fram ostronyngel av den svenska inhemska arten Ostrea edulis. Idag är ostronodlingen den första kommersiella odlingen i Sverige.

Havstenssund är ett gammalt centrum för ostronhandel. Härifrån skeppades det ut stora mängder ostron redan på 1800-talet fram till början på 1980-talet, då förekomsten av naturliga ostronbankar reducerades kraftigt. Havstenssunds Ostrons ambition är att åter sätta Havstenssund på kartan för ostronleverans ut i Sverige och sedan två år tillbaka levererar de varje vecka under säsong ut ostron till restauranger och grossister i Sverige.

Under resans gång har en teknik utvecklats, där hela odlingsprocessen sker naturligt i havet, utan att något behöver tillföras såsom föda, energi eller antibiotika. Odlingen sker i specialgjorda nätkassar som flyter i ytan. Detta odlingssystem medför att ostronen ständigt hålls i rörelse och uppehåller sig där det finns mest föda och friskt vatten.

Tekniken, som Havstenssunds Ostron för närvarande är ensamma om i Skandinavien, gör att man nu kan odla storskaligt. Den Krav-certifierade odlingen belastar inte miljön och ambitionen är att bevara och skydda den inhemska arten Ostrea edulis.

”Ostron är en fantastisk råvara som för många är själva sinnebilden av matglädje. Havstenssunds Ostron gör odlingen på ett både innovativt och hållbart sätt, vilket gör att de är en mycket värdig vinnare av Änglamarkspriset 2019”, säger Charlotta Szczepanowski, kvalitets- och hållbarhetschef på Coop.

Havstenssunds Ostron tilldelades priset under en ceremoni på Skansen den 1 september. Prissumman är på 100 000 kronor. Vinnaren har röstats fram av svenska folket och Änglamarksprisets jury.

”Vi är glada över att bli en del av den exklusiva skara i Matsverige som tilldelats Änglamarkspriset. Under 15 år har vi jobbat hårt för att skapa en havsbaserad ostronodling med vårt fina svenska ostron ”Ostrea edulis”. Förutom att de är fantastiskt goda så renar också våra ostron 552 miljoner kubik vatten per år”, säger Mathias Svensson, VD för Havstenssunds Ostron AB.

Änglamarkspriset delas ut årligen till ett företag, en organisation eller person som speglar hållbar matglädje och står för värdefulla insatser inom svensk miljö och ekologi.

För andra året delades även Lilla Änglamarkspriset ut till barn mellan 8-15 år. I år var uppgiften att skapa ny mat av rester för att minska matsvinnet. I år utsågs två vinnare: Francisco Flores de Vigo, 14 år, och Eimy Cabrera Tavera, 15 år

 

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!