”Hälsa på maten” hjälper skolor med matpedagogik

23 april, 2021

Orkla FoodSolutions vill bidra till att öka folkhälsan och har tagit fram konceptet ”Hälsa på maten”, som hjälper skolor och förskolor att jobba pedagogiskt med mat i skolan – och får fler barn att äta grönt.

Orkla FoodSolutions har tagit fram konceptet ”Hälsa på maten” i samarbete med folkhälsovetare, pedagoger, kostchefer och kockar. Ett av målen är att få barn att äta en blandad kost med mer grönt, som en väg till ökad folkhälsa och hållbarhet.

Mattias Jönsson, Concept Development Manager på Orkla FoodSolutions, säger att namnet ”Hälsa på maten” både syftar på vikten av att introducera och få människor intresserade av mat redan i tidig ålder och på den starka kopplingen mellan hälsa och mat.

”Om man är kostchef har man rekommendationer som man måste följa för att rektorn ska uppfylla sina mål. Men hur lyckas man med det? Med ”Hälsa på maten” så gör Orkla det enklare att uppnå rekommendationerna om att använda måltiden som ett pedagogiskt verktyg”, säger Mattias Jönsson.

”Hälsa på maten” har tagits fram inom Next is Now, som är Orkla FoodSolutions plattform för samverkan kring framtidens hållbara och hälsosamma mat.

Flera skolor arbetar aktivt med ”Hälsa på maten” samt har startat egna projekt för att involvera skolbarnen i matlagningen.

Konceptet består av pedagogiska hjälpmedel som ska få barn att komma närmre hälsosamma matvanor genom smarta recept, roliga tips och spännande pedagogik – allt med Livsmedelsverkets rekommendationer som grund. Allt material är kostnadsfritt och går att ladda hem via halsapamaten.se.

Relaterade

Häng med i Livsmedelsbranschen!
Få vårt nyhetsbrev som kommer ut
minst en gång i veckan GRATIS! 

Registrera dig, klicka här!