Gustaf Mabrouk är Årets världskonditor 2019. Fotograf: Jonas Bilberg

Gustaf Mabrouk utsedd till Årets världskonditor 2019

6 augusti, 2019

Den internationella branschorganisationen för bagare och konditorer UIBC har utsett den svenska konditorn Gustaf Mabrouk till Årets världskonditor 2019 (UIBC World Confectioner of the year 2019).

Gustaf Mabrouk har en lång karriär som konditor. Han vann tävlingen Årets Konditor redan som 19-åring 1995. Därefter flyttade han till New York för att fortsätta förkovra sig. De senaste åren har Gustaf bott och arbetat i Sverige. Han har bland annat tävlat i World Chocolate Masters och varit coach för det Svenska Konditorlandslaget.

”Jag är så fantastiskt hedrad av att få utmärkelsen Årets världskonditor. Jag brinner för det fantastiska konditoryrket och mest av allt för choklad. Mitt intresse sträcker sig hela vägen från kakaoodlingarna till processen att tillverka choklad och därefter skapa fantastiska bakverk. Jag hoppas att den här utmärkelsen kan hjälpa mig att inspirera fler till att intressera sig för choklad och konditoryrket”, säger Gustaf Mabrouk.

Med Gustaf Mabrouks utmärkelse befäster Sverige sin topposition inom bageri och konditori. 2017 utsågs Anders Oskarsson till Årets världskonditor och 2015 fick Håkan Johansson utmärkelsen Årets världsbagare.

”Vi på Livsmedelsföretagen arbetar varje dag med att Sverige ska bli världens bästa matland. Svenska livsmedel är gjorda på otroliga råvaror, håller hög kvalitet och produceras på ett hållbart sätt – dessutom smakar de fantastiskt gott. Med de återkommande internationella framgångarna inom bageri och konditori och skickliga, välrenommerade yrkespersoner som Gustaf Mabrouk visar vi att Sverige redan är en toppnation att räkna med när det kommer till mat och dryck”, säger Björn Hellman, VD för Livsmedelsföretagen.